Отбелязваме 30 години от полета на втория български космонавт

Авиопаркът край Омуртаг вече ще носи името на космонавта ни Александър Александров, родом от града, който е инициатор и основен реализатор на идеята за музея на открито.

7 юни, в чест на летец-космонавта Александров, е празник на родния му град

Родният град на космонавта Александър Александров отбелязва днес 30 години от полета. В негова чест, като благодарност и за незабрава на звездния миг, Омуртаг чества официалния си празник на 7 юни.

Заради Сашо, както с безкрайна обич го наричат омуртагчани, те казват, че родното им място е звездно градче. И като символ на докосването до звездите, си имат истински парк-музей на космонавтиката, който днес на тържествена сесия ще бъде именуван „Летец-космонавт Александър Александров”. Негова е идеята и реализацията на парка, който е изграден над града, на главния път София-Варна.

Към трите самолета, ракета и радио-локационна система, тази година бяха добавени пускови устройства, които демонстрират истинското въоръжение на летателните съоръжения. Те са дарени от авиобазата в Граф Игнатиево, която подпомага обновяването и разширяването на парка. Всички експонати, разказващи за звездната слава на града, са освежени за празника, отбелязващ 30 години от полета.

aleksandrovАлександров е почетен гражданин на Омуртаг, заедно с командира на полета на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“ Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Мисията на екипажа, останал в историята с успешната си дейност, е от 7 до 17 юни 1988 г.

Сега Александров води в родния си град космонавтите Сергей Авдеев и Леонид Попов, които от днес също се нареждат сред специалните, почетни граждани на Омуртаг. Попов е два пъти герой на Съветския съюз, герой на Виетнам, Унгария, Румъния и Куба. Бил е командир на 3 космически полета на орбиталните комплекси „Салют-6” и „Салют-7” с 200 денонощия в Космоса. Колегата му Авдеев е летец-космонавт, герой на Русия, кавалер на ордена на почетния легион на Франция. Извършил три космически полета, като бординженер на орбиталния комплекс МИР, с обща продължителност 747 денонощия, доскоро е бил и рекордьор по прекарано време в космоса.

В чест на празника, за да се помни, че България е сред космическите държави, над Омуртаг в деня на тържествата авиошоу ще направят два самолета „СУ 25 К”. Атракцията е осигурена от военното летище в Безмер.

Празнична програма

7 юни

11.00 ч. Издигане знамената на площад „Независимост”

11.30 ч. Тържествено заседание на Общински съвет Омуртаг

12.30 ч. Приветствие от Кмета на Община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов на площад „Летец-космонавт Александър Александров”

13.00 ч. Празничен концерт на ансамбъл „Лисец” към НЧ „Отец Паисий”, гр. Омуртаг

13.30 ч. Концерт на космическия глас Валя Балканска

14.00 ч. Посещение в Авиационно – космически парк „ Летец- космонавт Александър Александров”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони