Отбор на Емирствата се пуска в най-стария плувен маратон

Отбор по плуване от Обединените арабски емирства, който е на лагер в Кранево, ще направи доста труден и оспорван най-стария плувен маратон "Галата-Варна" в неделя. В добра форма арабските професионалисти ще се надпреварват за призовите места в 77-то издание на състезанието, което се провежда под патронажа на спортния министър Красен Кралев. Организатори са община Варна, ВМС на РБългария и ПСК"Черно море". Стартът ще бъде даден в 10 ч. от нос Галата, като маратонците трябват да преплуват 4500 м до буна №2. За преплували дистанцията се считат всички, които са пристигнали на финала до 90 минути след първия.

Председател на организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних.Главен съдия е Велислав Цеков. По традиция в маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2005 г. и по- големи. Преди да се пуснат във Варненския залив, те преминават задължителен медицински преглед. Наградният фонд за призьорите в маратона "Галата-Варна" е 7000 лв.

Това е най-старото плувно състезание у нас и се провежда всяка година от 1939-а насам, с прекъсване през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Рекордът по участие е от 2016 г., когато на старта застанаха 293-ма плувци. Рекордът по време принадлежи на Михаил Георгиев от 2009 г. Тогава той преодоля дистанцията за 47,03 мин

Община Варна, ВМС на Република България и ПСК „Черно море” организират плувен празник в морето „1000 х 1000” (1000 плувци по 1000 м). Той ще се проведе на 5 август, ден преди маратона „Галата - Варна” и ще бъде генерална тренировка за него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони