Отварят площадка за биоотпадъци в Търговище

Площадка за компостиране на биоотпадъци ще заработи в Търговище през следващия месец, съобщиха от местната администрация. На терен от 5 000 кв.м., до пречиствателната станция за отпадни води, е обособена площ за обработка на растителни, хранителни и други отпадъци. В изграждането й са вложени над 1 млн. лв.

От общината закупиха и предстои да разположат по улиците в града и първите 150 кафяви контейнера за разделно събиране на отпадъците. Всеки от тях ще има стикер, указващ за какви видове е предназначен, за да не се бъркат с тези за стъкло и хартия. Поетапно с такива контейнери ще бъдат снабдени и селата в общината.

Целта е биоразградимите отпадъци да влизат на площадката, а не да се извозват на депото, което е пред изчерпване. Така ще се намалят депонираните количества смет и ще се произвежда компост.

Кметът на общината д-р Дарин Димитров внася в общинския съвет тази седмица и предложение за прехвърляне на бюджетни средства към дейността, за да стартира работата на площадката от 1 май. В общинското предприятие БКС ще бъдат назначени 3 допълнителни служители, които да поемат разкриването на дейността.

В съседство до площадката за биоотпадъци предстои да бъдат изградени такива за строителни и за едрогабаритни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини