Отварят Шишмановата баня в Търново за посещения

Най-новият туристически обект на Велико Търново – Шишмановата баня до края на седмицата ще бъде въведен в експлоатация. Предстои обаче процедура по прехвърлянето му за стопанисване от Регионалния исторически музей в старопрестолния град. Тогава ще станат ясни и таксите за посещение. По всяка вероятност обектът ще бъде включен в комбинирания билет, предлаган от културната институция за жителите и гостите на болярския град. Проектът за реставрация на Шишмановата баня под крепостните стени на хълма Царевец официално приключва на 30 април и след тази дата общинските съветници към местния парламент ще обсъдят всички детайли относно входа на туристи в културната забележителност.

Шишмановата баня

"Шишмановата баня, която се намира в Асенова махала е един от най-добре реставрираните обекти в България през последните 30 години. Това е оценката, дадена от Министерството на културата за реализираните дейности по проекта „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие”, информира Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново.

Стартът на проекта бе даден на 23 април 2015 година, а стойността му е 370 653,80 евро (724 935,82 лв.). Извършени са реставрация, консервация и експониране със защитно покритие на емблематичния исторически обект.

Шишмановата баня

"Втората част на проекта касаеше провеждането на Фестивал на ромската култура и открити уроци по история за възпитаници в търновски училища. Изключително съм доволен от това, което се изпълни за толкова кратко време в този обект. Надявам се с него да привличаме все повече и повече почитатели на културно-историческото наследство на Велико Търново”, заяви зместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

Оказва се, че допреди 50 години в Шишановата баня са живеели все още хора, а до 1986 г. е бил запазен и полуцилиндричният покрив на сградата. При стражишкото земетресение обаче, той е разрушен, а по носещите стени са се появили дълбоки пукнатини. Благодарение на проекта, стените се укрепени.

„Самата баня бе в доста запуснато състояние преди началото на проекта. След разчистването се установи, че това е един от най-високо запазените обекти във височина на строителството от Средновековна България в цялата страна. Това е така, защото самите помещения на банята, след като представа да функционира тя като такава, са използвани като жилищни помещения. За реставрационните дейности са използвани оригиналните материали”, изтъкна Нелина Църова.

Шишмановата баня е и един от новите обекти, в които могат да се провеждат различни културни събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони