Отварят японски център в София през 2019 г.

На работна среща днес на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и изпълнителният директор на Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки Акико Игая обсъдиха двустранното икономическо и културно сътрудничество между България и Япония.

„Пред България и Япония има голям потенциал за развитието на икономически отношения в рамките на ЕС, както и двустранните отношения София-Токио“, подчерта вицепрезидентът. От своя страна, Акико Игая заяви, че за малките и средни предприятия от Япония, България е врата към Европа, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

По време на срещата беше обсъден и проектът за изграждане на японски център „Кизуна“ в София. Илияна Йотова заяви, че съчетаването на културен и бизнес обмен на едно място е прекрасна инициатива. „В този неспокоен и опасен свят, имаме нужда да възпитаме децата си да уважават различните култури, а това ще бъде и един от съществените приноси на център „Кизуна“, допълни вицепрезидентът.

Акико Игая уточни, че бъдещият японски център в българската столица трябва да бъде готов през 2019 година, когато се отбелязват три важни годишнини - 110 години от осъществяване на връзките между българското царско и японското императорско семейство, 80 години от установяването на дипломатическите отношения между Япония и България и 60 години от тяхното възстановяване. Тя допълни, че вече има решение на Столичния общински съвет, както и отредено място за центъра и се очаква подписването на споразумение за неговото изграждане.

Вицепрезидентът оцени програмата за реализирането на центъра като амбициозна и реалистична и подчерта нуждата от структурирана кампания за популяризиране на „Кизуна“ в българските училища. Илияна Йотова подчерта, че бъдещият център ще предостави възможност на учениците да изучават японския език и култура.

Българският вицепрезидент получи покана да оглави инициативен комитет, в който да се включи по един представител от всички учреждения, които са били подпомогнати с безвъзмездни дарения от островната страна. Амбицията на организаторите е представител на императорското семейство на Япония да присъства при откриването на бъдещия японски център в град София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика