Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа

От Мариус Петков повече от 3 г. няма никаква вест.

Интерпол издирва Мариус Петков

Забелязан бил за последно на летище в Париж

Инвалид на 60 години от мездренското село Върбешница е бил отвлечен и изведен от България с цел да бъде заставян да проси. Това твърдят близките на Мариус Петков, с когото нямат връзка от септември 2016 г. Той е обявен с жълта бюлетина от Интерпол за издирване. Мъжът е без два крака и вече веднъж е бил принуждаван да се занимава с просия в Италия.

„В неговото състояние той не е способен да работи нещо друго. Затова смятам, че е заминал именно с тази цел. За последно на 16 септември 2016 г. се чухме с него. Тогава ми каза, че е на ферибота във Видин и ще заминава някъде, но не знае къде. Бил добре и ако имало нещо, щял да ми се обади. След това изгубихме контакт. Седмица по-късно телефонът му не съществуваше”, разказа дъщеря му Нели Николова пред Нова тв.

От полицията обяснили на близките на Петков, че той е тръгнал за чужбина със 7 цигани от Монтана. Те са били разпитани от полицията и казали, че Мариус е забелязан за последен път на едно от летищата в Париж и разполагал с 40 евро. Според дъщерята, баща й няма документи в себе си, защото предишния път, когато е бил принуден да проси, след това е върнат в България без никакви документи. Обикновено похитителите прибират паспорта, за да не може просещият да се върне обратно в България.

„Имаше си тефтер, в който записваше парите, които е изкарал през деня. Той е бил подведен, че отива да продава авточасти в Италия и е принуден да проси. Той си е записвал колко пари е изкарвал всеки ден – между 100 и 300 евро, които е давал на някой да му ги пази. Просил е до големи супермаркети или пред някоя църква, на по-оживени места”, разказва момичето. То споделя, че в Италия баща й се е отчитал на този, който го е завел там, като са му били давани само цигари и храна и се върнал без пари. „Имаше само акт за раждане в себе си и това е”, твърди дъщерята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право