Отвориха Улица на занаятите във Варна

Варна провокира интереса на туристите това лято с новата Улица на занаятите на Колхозния пазар в града.

В девет павилиона се предлагат стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство, дърворезба, изработка на накити и демонстриране на мозаечна-смесена техника. Улицата на занаятите ще дава възможност на жителите и гостите на Варна не само да се запознаят отблизо с тънкостите на българските традиции, но и сами да изработят глинени съдове, картини от морски камъчета, пъстроцветни черги, дялани уникати от дърво и много други интересни предмети.

Павилионите са предоставени за безвъзмездно ползване от общинското предприятие "Пазари", като занаятчиите ще заплащат единствено консумативите си.

"Идеята е Улицата на занаятите да се развие като туристическа атракция, която да върне интереса на туристите към пазарите.Това е един прекрасен атракцион, който ще представя нашите традиции пред чуждестранните ни гости",каза председателката на ПК" Туризъм, търговия и рекламна дейност"в Общинския съвет Марица Гърдева, която е инициатор на новата придобивка.

Майсторите -занаятчии   са одобрени след конкурс от комисия с председател художника и носител на награда Варна – Венцислав Антонов и представители на туристическия бранш. В конкурсната надпревара предимство са имали кандидатите, владеещи чужди езици.

Предвижда се Улицата на занаятите да действа до 30 октомври, а догодина да отвори на 1 май и да стане традиционна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България