Отвориха чувалите от 4 секции в Шумен безрезултатно

Снимка: Авторът

Административен съд Шумен отвори днес изборните книжа от 4 секции. В продължение на час и 20 минути съдия Христинка Димитрова прави оглед, за да търси в тях жалби. В нито един от четирите чувала от секции 29, 69, 105 и 114 не беше открита жалба. Това беше единствената допусната процедура по жалбата на Коалиция за България, която оспорва резултата от балотажа за кмет в Шумен и иска касиране на вота.

До нея се стигна, защото в оригиналните протоколи от въпросните секции пише, че има жалби. При отваряне на чувалите вътре бяха черновите на протоколите и в тях в графата за жалби е вписано 0. Единствено идентична е чернова и оригинал на протокола от секция 105, където е вписано възражение, че двама души гласували с външен химикал и цифри изписани по ръцете.

След констатацията адвокатът на БСП и общински лидер на партията в Шумен Веселин Пенчев заяви, че е опровергана истинността на три протокола и поиска съдът да ги изпрати на прокуратурата. Защитникът Ивайло Йорданов също подчерта, че това са документи с невярно съдържание. Коренно протовоположна позиция изразиха от Общинската избирателна комисия - председателката Василина Кънчева още на първото заседание на съда заяви, че се касае за грешки в оригиналите и че подобни поправки в протоколите, узаконени с три подписа, не са основание за съмнение в истиността на резултата от изборите.

Съдия Димитрова обяви, че признава за недоказано оспорването на протоколите от четирите секции.

От БСП настояха, че поддържат жалбата си с искане за касиране на вота. Съдът ще се произнесе до 7 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България