Отвъд възможностите на технологиите: Софтуер открива навреме сърдечните болести

Сърдечната недостатъчност и хипертонията са сред водещите причини за преждевременен край на стотици хора както в България, така и по света.

Според лекарите, въпреки тревожната статистика има надежда, защото в последно време се е повишил броя на успешните сърдечни операции, благодарение на които са спасени редица животи. Тази тенденция може да се тълкува само по един начин – все по-често заболяванията на сърдечно-съдовата система се откриват в най-ранната им фаза, след което болният бързо бива подложен на хирургично лечение и така шансът му да живее драстично се увеличава.

Този нов ход на развитие се дължи изцяло на скоростния подем на модерните технологии. Днес съществуват иновативни уреди, които могат да открият болестите на сърцето, дори и в техния най-ранен стадий. А това значително увеличава шанса на болните напълно да се излекуват. Специалистите напомнят, че за целта е нужно поне веднъж в годината да си правим профилактичен преглед при кардиолог, дори и да нямаме никакви болежки или симптоми.

На българския пазар вече е достъпен софтуерен продукт, който спомага значително за напредъка на кардиологията. Софтуерът CardioPoint на БТЛ Индъстрийз дава уникалната възможност да се събират данни от различни медицински лица и множество ЕКГ апарати в една обща голяма мрежа и така да се изследват в цялост.

Благодарение на този многофункционален софтуер вече е възможно и диагностицирането на Синдрома на внезапната смърт – известен повече като "тихият убиец", който протича без никакви симптоми.

За съжаление, при някои сърдечно-съдови болести, симптомите се появяват прекалено късно, когато каквото и да е лечение се оказва излишно. Все по-големия брой на хората с болно сърце се дължи най-вече на нездравословния начин на живот, затлъстяването, недостатъчните физически дейности, липсата на качествена почивка и тютюнопушенето.

Добрата новина е, че учените успяват успешно да внедрят новите технологии в медицинските апарати и да помогнат на кардиолозите в битката със сърдечно съдовите заболявания. Модерната апаратура и компютъризираните технологии намират все по-голямо приложение в медицината, като позволяват навременна диагностика и лечение, което означава повече спасени животи!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве