Отглеждането на кафе в Етиопия е застрашено от климатичното затопляне

Кофеинът в зърната от кафе е чудесен ексфолиант против целулит.

Климатичното затопляне може да превърне близо 60% от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21 век, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез "преместването" им в други райони, поясниха авторите на изследването.

Кафето осигурява на Етиопия една четвърт от приходите й от износ. Страната е 5-ият най-голям производител на кафе в света и най-големият износител на кафе в Африка.

Около 80 на сто от кафето в Етиопия произхожда от гористи местности, които предоставят нужната за растежа на културата сянка. Отглежда се на надморска височина 1200-2200 метра, като идеалната температура е между 18 и 22 градуса Целзий.

През последните 5 десетилетия средните температури в Етиопия са се повишили с около 1,5 градуса Целзий.

Според експерти от Кралската ботаническа градина в Лондон и Колежа по природни науки в Адис Абеба, ако не се вземат мерки, 39-59 на сто от сегашните площи за отглеждане на кафе ще се превърнат в неподходящи за кафеени плантации земи до края на този век. Кафеените плантации в района Харари в източната част на страната вероятно ще изчезнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл