В чешките пивоварни вече са прави бира по тази технология
Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха учени от института по растителни генетични ресурси в Садово. Това става в рамките на международен проект, съобщи БНТ.
Специалистите започнали подбор на гъстотата и времето на сеитба, обработката на почвата и крайните резултати били повече от впечатляващи.
По проект лимецът, отглеждан по този начин, ще се използва за производство и на бира.
"В чешките пивоварни вече са прави бира от лимец. Тя все още е бутикова", съобщи доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово.
Лимецът се отглежда на доста места в България, но учените от Садово се надяват с тяхна помощ културата да стане още по–атрактивна за земеделските производители.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш