Отглеждат лимец за бира

В чешките пивоварни вече са прави бира по тази технология

Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха учени от института по растителни генетични ресурси в Садово. Това става в рамките на международен проект, съобщи БНТ.

Специалистите започнали подбор на гъстотата и времето на сеитба, обработката на почвата и крайните резултати били повече от впечатляващи.

По проект лимецът, отглеждан по този начин, ще се използва за производство и на бира.

"В чешките пивоварни вече са прави бира от лимец. Тя все още е бутикова", съобщи доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово.

Лимецът се отглежда на доста места в България, но учените от Садово се надяват с тяхна помощ културата да стане още по–атрактивна за земеделските производители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България