Отделяме 2% от БВП за военни разходи (обзор)

Столтенберг подчерта, че алиансът не се стреми към конфронтация с Русия и не желае студена война

България ще положи максимални усилия за изпълнение на решенията от срещата на върха в Уелс за досигане на 2% от БВП, които да бъдат отделени за повишаване на отбранителните ни способности. Това е от изключителна важност за развитието на нашите способности и всяка държава членка на НАТО трябва да поеме този ангажимент”, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Радев подчерта, че посещението в главната квартира на НАТО, в рамките на първата му работна визита в чужбина като държавен глава, доказва значението на алианса за България като организация на споделени ценности и отговорности и за колективната сигурност и отбрана.

“Повече от тринадесет години България е ценен съюзник, който многократно оказа важна подкрепа за колективната ни отбрана”, подчерта Йенс Столтенберг и открои ролята на страната ни за изграждането на отбранителни способности на НАТО в Черноморския регион, както и приноса към мироопазващите мисии на алианса в нашия регион и по света. “Като командващ Военновъздушните сили на България Вие дадохте своя принос за опазване на нашето въздушно пространство и съм уверен, че ще останете ангажиран и като държавен глава с усилията на НАТО за гарантиране на общата сигурност”, обърна се Йенс Столтенберг към президента Румен Радев.

Шефът на НАТО увери, че алиансът ще продължи да засилва отбранителния си потенциал и да подкрепя държавите членки в региона на Черно и Балтийско море и Полша с “пакет от мерки” както по отношение на Сухопътните сили, така и на Военновъздушните и Военноморските си сили. “НАТО не се стреми към конфронтация с Русия и не желае студена война. Нашият подход е умерен, прозрачен и има отбранителен характер”, подчерта Столтенберг. Генералният секретар на НАТО заяви, че в съответствие с решенията на срещата на върха във Варшава алиансът ще се стреми и към задълбочаване на диалога с Русия.

По време на работната си визита в Белгия президентът Румен Радев посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на алианса в Европа в Монс. Държавният глава проведе среща с върховния главнокомондващ генерал Къртис Скапароти и се срещна с българските военнослежущи във Върховното главно командване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България