Отец Ангел: Църквата подкрепя донотството, защото винаги е стояла зад човеколюбието

През 2007 година Българската православна църква е изразила становище относно донорството, в което е заявила подкрепа. Това припомни по БТВ отец Ангел, който коментира срещата между здравния министър Кирил Ананиев и патриарх Неофит.

На нея Ананиев призова Българската православна църква да подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт.

Според данните, които изнесе здравният министър, в България 1137 човека чакат за трансплантация, от които 1024 за бъбрек.

„Онова, което е най-важното и църквата винаги е стояло зад него, е човеколюбието. Тоест за това, че имаме възможност да удължим живота, да премахнем трагедията на онзи, който е в своите мъки – цъкрвата подкрепя това нещо. Аз мисля, че и бъдещите решения на Светия синод ще бъдат в тази светлина”, поясни отец Ангел.

По думите му евентуалните страхове на църквата, които биха възпрепятствали това тя да даде положително становище по въпроса, са например възможните криминални деяния, свързани с трансплантацията на органи, както и въпросът доколко самият донор съзнателно е дал разрешение в случай на мозъчна смърт да бъдат дарени органите му.

Попитан какво следва да направят миряните в утрешния ден – Задушница, той отговори:

„В утрешния ден дали ще посетим могилите на нашите близки, дали ще бъдем в храма на съответната литургия, която е за упокой, онова, което ще ни води, е любовта. Защото ние сме ги съхранили някъде дълбоко в нас, в сърцата си и утрешния ден е за тях”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве