Отец Ередия идва у нас преди папата

Ян в сцена от филма “Осъдени души” като отец Ередия с унгарката Едит Салай като Фани Хорн.

Ян Енглерт е обожаван от българите

Две жени белязват живота му - Барбара и Беата, които му раждат четири деца

Последната му съпруга е 25 години по-млада от него

Дъщерята Хелена Енглерт не иска да получава роли заради именития си баща

Режисьорът Въло Радев одобрява поляка за култовата роля на монаха в „Осъдени души“

Ян Енглерт - известният полски актьор, режисьор и преподавател, идва отново в България на 23 март. Той ще бъде удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ. След тържествената церемония легендарният поляк ще изнесе майсторски клас за студенти, специалисти и журналисти. Енглерт е сред фаворитите на родната публика още от 70-те, когато изиграва отец Ередия в култовия филм на Въло Радев “Осъдени души” по романа на Димитър Димов. Тогава в него се влюби цяла България, а ролята му и днес продължава да вълнува. Всъщност, полякът идва у нас месец преди посещението на папа Франциск, който пристига в София за Гергьовден. И така - „От Полша - с любов!”.

За българите полският актьор Ян Енглерт винаги ще си остане отец Ередия. Образът, който той изигра в един от най-хубавите български филми “Осъдени души”. През 1975 година режисьорът Въло Радев заснема историята за невъзможната любов на английската аристократка Фани Хорн и йезуитския монах Рикардо Ередия.

Още докато пише сценария Въло Радев вече е решил - за главните роли ще покани чужденци. Съгласието си да влезе в образа на монаха дава известният Омар Шариф, но българският режисьор не го харесва. Предпочита Джан Мария Волонте, той пък се оказва зает. Така се стига до избора на поляка Ян Енглерт, който изиграва изключителна роля (гласът му е озвучен от незабравимия Коста Цонев) и на филмовия фестивал във Варна получава наградата за най-добра мъжка роля за образа на католическия монах. Ролята на Фани също е изиграна от чужденка - унгарката Едит Салай.

Знаменитият актьор е роден преди 75 години - на 11 май 1943 година. Като малък Янек мечтае да стане спортен коментатор, но но 13-14-годишен той попада във филма на Анджей Вайда “Канал”. Режисьорът го харесва в класната стая, където влиза да търси интересни лица. И магията на киното поглъща малчугана. Вече е известен и Ян започва да бяга от училище, за да ходи на кино.  След училище записва Висшата държавна театрална школа. Но и там не е убеден, че този занаят е за него. В първи курс факултетът по психология на Варшавския университет прави изследвания във випуска на Енглерт. И психологическият профил на Ян показал, че той би трябвало да е пилот-изпитател или шпионин-разузнавач, а влизането му в артистичен университет би могло да се смята за недоразумение. Откритието вкарва бъдещата звезда в истински комплекси. След дипломирането си през 1964 година получава щат в “Театър Полски”, където му дават да играе “храсти” - все второстепенни роли. Играе и в телевизионния театър, а едно от представленията му печели доста награди и най-после актьорът е забелязан от известния режисьор Кажимеж Кутц. Така започват големите роли в киното. От “Солта на черната земя” и “Перла в короната” до “Богове” през 2013-а. Енглерт е играл в над 100 филма. Истинската му популярност обаче започва след като изиграва отец Ередия в “Осъдени души”.

Пред български медии той дори е разказвал как преди повече от четвърт век е разпознат в ...казиното в Монако. Той е там с познати и един от тях - полски бизнесмен, загубва паспорта си. След като викат управителката, тя оглежда компанията и посочва Енглерт: “Аз ви познавам, вие сте български актьор!”, - му казва тя. “Ето това е “Осъдени души”, това е България в моя живот”, споделя Ян.

През 80-те години на миналия век той вече е преподавател по актьорско майсторство и театрален режисьор. Няколко години е декан, а след това и ректор на Държавното висше театрално училище. Става професор, член е на Съвета за култура към президента на Полската република. А от 2003-а насам е директор на Народния театър във Варшава. Полякът и днес продължава да се снима в киното и прецизно да избира ролите си на сцената.

Носител е на много награди, но в сърцето си винаги ще пази с любов най-високото отличие на българското министерство на културата “Златен век - печат на Симеон Велики”, връчен му през 2015 г. лично от министър Вежди Рашидов във Варшава. “За първи път ми се случва министър да дойде при мен, а не аз да отида при него” - възкликна тогава полякът.

Енглерт е абсолютен реалист и никога не е имал холивудски мечти, защото знае, че сбъдването им е невъзможно. Дава си сметка обаче, че е “добре обзаведен” генетично, че “старият елен вече е уморен”. Признава си, че така и не се е научил да работи с компютър, но казва, че интернет днес е богът, който управлява света.

Ян Енглерт не обича да говори за личния си живот, но заради своята изключителна популярност не може да се скрие от прожекторите. Полските светски списания непрекъснато пишат за него от много години. Днес той е щастлив и умиротворен - поне така казва в интервютата си в родината полякът. Енглерт има две големи любови в живота и четири деца. Барбара и Беата са жените - и двете актриси, които свързват живота си с красавеца с неустоимите сини очи. С Барбара Солтишик се влюбват още като студенти в първата година на висшето театрално училище във Варшава. И след няколко месеца се женят без дори да кажат на родителите си. Чак след половин година решават да ги уведомят. На подписването са само свидетелите им - лелята на Барбара и нейна приятелка. Млади, щастливи, влюбени... Барбара е смятана за една от най-талантливите млади актриси, получава непрекъснато роли, докато при Ян нещата не тръгват по същия начин, дори в някои публикации го наричат съпругът на Барбара. Първото им дете се появява след 9 години - синът Томаш, а след две години и половина на бял свят идват и двете близначки Катаржина и Малгожата. Двамата съпрузи играят заедно в театъра, появяват се и в култовия сериал за капитан Клос - “Залог по-голям от живота”. Кариерата на Солтишик е във възход, но изведнъж тя решава да се посвети повече на семейството си. Застоят при Енглерт вече отминава и след години той става най-популярният актьор в страната. Двамата съпрузи вече са обявени за най-красивата полска двойка.

Ян обаче се вкопчва с всички сили в кариерата си, през 1975 година получава изненадващо предложение от България и прави изключителната си роля на отец Ередия в “Осъдени души”. В началото на 70-те вече започват да се чуват слухове за авантюри с полски красавици от неговата гилдия. Първата е Кристина Колодзейчик, а по-дълготрайна - почти 10-годишна, е връзката му с кинорежисьорката от Краков Дорота Помикала, която е с 13 години по-млада от него. Барбара поне публично не се оплаква от изневерите на съпруга си, но самият той не иска да се разведе с жена си.

“Винаги съм се разбирал добре с по-красивия пол още от училище, бях нещо като неин крал, ще признае след години Ян. Неговите думи се потвърждават и от студентите от Варшавското актьорско училище, влюбени в красивия си преподавател, а и по-късно ректор.

Чак след като започва връзката му с неговата студентка Беата Шчибаковна - тя е с 25 години по-млада, Енглерт взема решение да напусне Барбара след 33 години съвместен живот. Любовта между ректора и бъдещата актриса не започва веднага. Случва се по време на едно турне в Австралия, където студентите играят пиесата “Пан Тадеуш”. Докато разпускат на брега на океана, професорът убеждава Беата да скочат заедно във вълните. Изведнъж те се оказват в яма, от която успяват да излязат с помощта на колегите. Докато се борят с вълните обаче неумеещата да плува Беата остава напълно спокойна, което впечатлява професорът. След завръщането си в Полша Ян започва да обръща повече внимание на младата красавица, която също отвръща на интереса му. И както се случва, едно невинно кафе се превръща в страстна връзка. И Беата е щастлива, че великият Енглерт обръща внимание на едно провинциално момиче. “Последвах го като дим, без да мисля какво ще се случи”, ще сподели тя пред медиите по-късно.

Ян вече е решен да постави живота на карта - тръгва си от къщи с два куфара и застава пред малкото студио, което е наел. С Беата се женят през 1998 година. След две години се ражда дъщеря им Хелена и актьорът започва да прекарва все повече време вкъщи. Усетил вече вътрешния си мир. Всеки свободен момент играе с дъщеря си, чете й приказки и я води на разходка. “Трябваше да стана на 55, за да усетя обикновените, най-важните неща от живота”, твърди той след дългите години непрекъсната работа в киното, театъра и университета. Оставя обаче в ръцете на Беата всичко около къщата - винтовете, капещия кран или мебелите никога не са го интересували. Това не дразни новата му съпруга - за нея по-важни са зрелостта и мъдростта на човека, с когото живее. Самият той твърди, че благодарение на своята любима е преминал ускорен курс на пубертета.

Дъщеря им Хелена още от малка е любимка на медиите и папараците. Тримата са идеални като обекти, макар Ян да не обича светските клюки, той не може да се скрие. Семейството правят няколко фотосесии за известното списание “VIVA!” А в началото на връзката на култовия актьор с красивата студентка Беата те са на корицата на първия му брой.

Хелена Енглерт днес е 19-годишна и една от най-обещаващите млади актриси. Непокорната дъщеря обаче отказва да изпълнява съветите на знаменития си баща и дори се изнася от къщи да живее сама. Красавицата прилича и на двамата си родители, а сините й очи буквално омагьосват. Бащата трябва да изживее трудни моменти, дъщеря му е свръхчувствителна и не иска да я смятат за връзкарка.

Ян запалва съпругата си за тениса и двамата могат да бъдат видени да играят заедно на корта. Всяко лято пък си имат семеен ритуал - тримата отиват на Балтийско море в любимото градче Ястарня, където има няколко малки островчета за рибари. Порасналата Хелена обаче вече трудно можеш да я задържиш с мама и татко.

Сега актьорът обаче има друг проблем - бившата му съпруга Барбара Солтишик, с която остават в добри отношения, от известно време има здравословни проблеми. Първата голяма любов на Енглерт е започнала да губи паметта си.

Разговорите на бившите съпрузи се ограничават само до теми, свързани с трите им общи деца и семейните тържества.

Ян Енглерт смята себе си за щастливец. Признава, че дължи много на жените, които винаги са го харесвали. Само преди няколко години (2009 г.) той се разминава със смъртта, благодарение на това, че отказва да пътува с президентския самолет, който пътува с голяма високопоставена делегация за Катин. Катастрофата край руския град Смоленск и до днес се коментира изключително емоционално от поляците. Ян е убеден, че не е важно дали си ляв или десен, а дали си подлец или честен, дали играеш чисто, почтено или непочтено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл