Отиват ли парите за саниране за ромски гласове

Спор между председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов и министъра в оставка Лиляна Павлова се разрази около въпроса отиват ли парите за саниране за ромски гласове. Разнобоят между двамата започна след изказване на Симеонов, който заяви, че санирането се превръща в мярка за осигуряване на цигански гласове. От своя страна, регионалният министър в оставка Лиляна Павлова определи твърденията на Симеонов като "абсолютна лъжа и манипулация" и заяви, че с изказването на Симеонов Патриотите целят да активират така наречения антиромски вот и настроения в населението.

Натъкваме се на едно много неприятно обстоятелство, а именно, че санирането се превръща в мярка за осигуряване на цигански гласове, която е безпрецедентна по своята мащабност. Досега такова масово купуване на цигански гласове е нямало. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов. „Повод за нашата пресконференция е много неприятна и изненадваща констатация от последния брой на Държавен вестник, в който е публикувано постановление 339, свързано с одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за Националната програма за енергийна ефективност или така нареченото саниране“, обясни той.

„В последните дни бяхме непрекъснато упреквани в прояви на популизъм във връзка с искането ни за повишаване на минималните пенсии на хората, които са работили и са дали своя принос и живот за съществуването на съвременна България“, коментира Валери Симеонов. Той уточни, че в чл. 1 от публикуваното в Държавен вестник постановление се определя сумата за саниране, която е в размер на 1 млрд. „В ал. 3, която гласи със сумата по ал. 1 да се увеличат разходите по политика за интегрирано развитие на регионите, бюджетна програма за подобряване на състоянието на сградния фонд и жилищните условия на ромите в Р България“, посочи председателят на ПГ на ПФ. „Бюджетната програма, по която ще бъдат усвоени тези средства от 1 млрд., който беше отделен за саниране, всъщност се оказва, че ще бъде насочен в посока саниране на многофамилни сгради на ромите“, заяви Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

Министърът в оставка отвърна на твърденията на Валери Симеонов:

Казаното от Валери Симеонов е абсолютна лъжа и манипулация. „По неизвестни за мен причини това говорене очевидно е стартиралата предизборна кампания на г-н Симеонов и Патриотите“, заяви министърът в оставка Лиляна Павлова.

„Не им прави чест, защото именно те като част от подкрепата на това управление в тези изминали две години подкрепяха много и програматa и политиката на правителството. Твърдението, че програмата за саниране няма подкрепа на Народното събрание е лъжа, тъй като ние имаме решение на Парламента 2015 г. за подкрепа на програмата и даването на мандат тя да се реализира“, уточни Павлова.

По думите й е лъжа, че програмата няма подкрепа. „Лъжа е и че програмата се дава за купуването на ромски гласове. Това, което се опитват да цитират са политиките, така както се прави многогодишното бюджетно планиране. Всяко министерство и всяка дирекция има политики, за които отговаря“, добави Павлова.

„Дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ, която отговаря за програмата за саниране отговаря и за програмата за подобряване условията на ромите, но това са две отделни програми, по които тази дирекция отговаря и работи в изпълнение на устройствения правилник на министерството и са изпълнение на ангажиментите, които има. В постановлението на Министерски съвет за предоставянето на този 1 млрд. лв. изрично е написано, че това е целево финансиране за програмата за саниране – единствено и само, не за нещо друго. Този 1 млрд. е за политиката за подобряване на жилищния фонд , целево за Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Всякаква друга интерпретация е абсолютна манипулация“, каза още министърът в оставка.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България