Отиде си колосът Милош Форман

Режисьорът на “Коса”, “Полет над кукувиче гнездо” и “Амадеус” почина

Когато през социализма по кината у нас пуснаха филма на Милош Форман “Коса”, това беше събитие, съизмеримо с културна революция. Зрителите не можеха да повярват, че гледат този невероятен, фантастичен филм по екраните в България!

Милош Форман е роден в Чехословакия, емигрирал е в САЩ и работи в Холивуд – дори само тези факти от биографията му го правеха леко пикантна личност, някой, чиито творби странно как са се промъкнали през цедката на цензурата. В. “Гардиън” го нарече “човекът, донесъл духа на антисъветския бунт в Холивуд”.

Режисьорът Милош Форман, носител на две награди “Оскар” (за “Полет над кукувиче гнездо” и “Амадеус”) и четири “Златен глобус” (за “Полет над кукувиче гнездо”, “Рагтайм”, “Амадеук” и “Народът срешу Лари Флинт”), почина в петък на 86 г. Той издъхна в дома си в Хартфърд, Кънектикът. Третата му съпруга Мартина Форманова съобщи, че кончината е настъпила след кратко боледуване.

Форман е роден през 1932 г. в град Чеслав. Той е съвсем малък, когато и двамата му родители - Анна Суабова и Рудолф Форман, са откарани в лагерите на смъртта, където загиват. През 1964 г, когато излиза филмът му “Черен Петър”, с него се свързва една жена, която казва че е била затворена в Освиенцим с майка му. Тя му разкрива, че истинският му баща е еврейски архитект. По-късно Милош Форман открива биологичния си родител, който е оцелял след войната и живее в Перу.

Останал без семейство, Форман израства при приемни родители. Завършва кинофакултета на Пражката академия за музикално и драматично изкуство. Първоначално започва работа като сценарист, а също така участва при създаването на първите програми на пражкия театър “Латерната на магьосника”. В Чехословакия постига успех с документалните филми “Конкурс” (1962 г.) и “Ако не беше музиката” (1963 г.). Снима игралните филми “Черен Петър” (1964 г.), “Любовта на русокосата” (1965 г.) и “Пожар, момичето ми” (1967 г.).

През 1967 г. заминава на специализация в САЩ, през 1968 г. е в Париж за преговори за снимки на нов филм. Точно по същото време в родината му стават кървавите събития около Пражката пролет. След окупацията на Чехословакия от Съветската армия Форман остава във Франция, а по-късно – през 1971 г. заминава за Америка.

Още с първия си американски филм “Излитане” печели наградата на престижния фестивал в Кан. И въпреки това режисьорът все още няма намерение да имигрира в САЩ. Оставането си там той определя като стечение на обстоятелствата, които го поставили пред свършен факт. След приключването на филма си Форман поискал от ръководството на пражкото филмово студио да продължи престоя му в Америка, но оттам му казали, че е уволнен. “Значи това е”, казал си той, кандидатствал за зелена карта, станал американски гражданин, за което и изобщо не съжалява. Отдавна престава да анализира чешката си народност и нейното влияние върху творчеството му.

Форман, който е и сценарист на филмите си, установява че не може да се изразява достатъчно добре на английски, затова започва да търси подходящо произведение, върху което да направи филм. През 1975 г. постига световен успех и “Оскар” с филма “Полет над кукувиче гнездо” по романа на Кен Киси с Джак Никълсън в главната роля. Следващите му изключително известни филми са “Коса” (1979 г.) и “Амадеус” (1984 г.), който има 8 награди “Оскар” и 4 “Златни глобуса”. Едва ли е случайност, че последният филм, който Милош Форман прави, е посветен на още един гений - този път художника Франциско Гоя. Филмът “Призраците на Гоя” с Хавиер Бардем и Натали Портман, Форман завършва през 2006 г.

Милош Форман е един от последните гении на своето поколение. Без филмите му - едва 18 на брой, историята на киното щеше да е значително по-безинтересна. Той е писал сценариите на 11 филма, два от които не са негови, и има приличен опит като актьор - участвал е в цели 10 чужди ленти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино