Отиде си Милчо Левиев - съвременният гений в джаза

Съвместен джаз концерт на преподаватели и студенти от Лятна музикална академия на НБУ в София лайв клуб Снимки: Булфото, архив

Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Най-продаваният български композитор в света

Той почина на 81 години след тежко боледуване в болница в Солун

“Елвис е рок-енд-рол. Милчо е цялата музика…”. С тези думи американският писател и сценарист Джон Хинт описва световноизвестния български джаз музикант Милчо Левиев, който ни напусна в събота късно вечерта. Той е починал на 81 г. след тежко боледуване в болница в Солун, където живееше през последните години заедно със съпругата си - певицата Вики Алмазиду.

С творчеството си Левиев остави незаличима следа, която ще живее дълго след него. Той е най-продаваният български композитор в света. Печели любовта на публиката с джаз експериментите си с неравноделните тактове на фолклорната ни музика.

Биографията му е изпълнена с множество успехи, награди и признание за музикалната му дейност, както у нас така и в чужбина. Легендарният джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати, донася световна слава на България в джаз музиката. Той може да разкаже всичко с пианото. Колегите му го определят го като един от съвременните гении в джаза.

“Няма джаз, няма класика, има музика - казва Левиев. - В съвременната музика не може да няма джаз. Той е част от тъканта на съвременната музика, както тъканта на джаза е нищо без класическата музика. Черните донесоха най-важния елемент - ритъма, който в Европа започна да куца. Дори най-любимият ми композитор - Дебюси - разводни ритъма. В живота ритъмът е най-важното. Бах суингира, не можеш да го спреш, реката тече!”

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив, в еврейско семейство. Първа негова учителка е Пенка Кръстева-Петрова. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966 г. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата “Джаз Фокус'65”, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех.

Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни “Вчера” (Yesterday). Пише и филмова музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анджелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.

Автор на аранжимента на Blue Rondo a la Turk (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда “Грамми” през 1982 албум на Ал Жеро Breakin’ Away.

Номинация за награда “Грамми” за най-добър вокален аранжимент получава и за композицията на Чарли Паркър, записана от Манхатън Трансфър за албума Mecca For Moderns от 1981 г.

Левиев е автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфочничния оркестър на българското радио и други. Аранжор в Hessicher Rundfunk в периода от 1970 до 1971.

Милчо Левиев е включен в енциклопедията “История на европейския джаз”. Томът от 800 страници е издание на Кралската музикална академия - Лондон.

Забележителната кариера на Милчо Левиев му носи и най-големите награди и признания в страната ни, макар да работи и живее предимно в чужбина.

През 1997 г. е удостоен с орден “Стара планина”- “за извънредно големите му заслуги към Република България в областта на музикалното изкуство и по случай 60 години от рождението му”.

През 1999 г. е удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет за заслуги към съвременните интерпретации в джаза и за принос към департамент “Музикално-сценични изкуства” на НБУ.

През 2007 г. му връчват и орден “Св. св. Кирил и Методий” - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството и по повод 70 години от рождението му.

Големият джаз изпълнител и композитор е носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts (Медалът на Международната академия на изкуствата), Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив.

Поклон пред паметта му!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура