Отитите са често срещани и през лятото

Д-р Рени Стоименова, УНГ специалист в гр. София

Избягвайте пътуването със самолет и гмуркането при ушни инфекции

Много хора смятат, че с настъпването на лятото могат да спрат да се притесняват за настинките и че е достатъчно да се грижат за имунната си система само през зимата. Но вирусите са около нас целогодишно и са не по-малко агресивни през летния сезон, предупреждава д-р Рени Стоименова, УНГ специалист с 31-годишен медицински стаж. Работи в 28 ДКЦ в гр. София.

Риновирусите, в комбинация с ентеровирусите, се активират точно при високите температури и сриват организма. Те водят до конюнктивити, стомашно-чревни разстройства, остри респираторни заболявания, протичащи с хрема, болки в гърлото, температура. Разпространяват се по въздушно-капков и контактен път. През последните седмици зачестяват и случаите на ангини, дори и гнойни, синузити, отити.

Особено внимателни трябва да бъдем по курортите и изобщо на местата, където се струпват повече хора, има обща кухня. Не навсякъде санитарните изисквания са добре спазени и рискът от разболяване е голям. Както и по време на пътуване с автобус, самолет, кола. „Ограничените пространства с много пътници, лоша вентилация, сух въздух, са идеална среда за разпространение на вирусите и бактериите. Мокрите бански след къпане също са опасни. Знаем, че обикновено след къпане температурата на тялото спада, особено при наличието на вятър, и това може да доведе до охлаждане на цялото тяло”, обяснява д-р Стоименова.

Какви са другите капани на топлото време?

Един от тях са климатиците. Наистина те са голямото ни спасение от жегите, но крият не малко рискове. Разликата между температурата навън и в помещението не трябва да е повече от 7 градуса. В противен случай организмът се адаптира трудно и може бързо да се преохлади. Непочистените филтри са идеална среда за развитие на болестотворни причинители, които при пускането на климатика се разпространяват в помещението. Затова е добре да ги почистваме на всеки 2 седмици.

„Внимавайте и с ледените напитки, бирите, сладоледите. Те могат да причинят силно охлаждане на гърлото, което да доведе до срив на локалния имунитет, а това отваря врата към инфекции. Активират се нормалните обитатели, които обичайно не предизвикват здравословни проблеми – вируси и бактерии като стафилококи, стрептококи, хемофилус инфлуенце. Появява се силна болка в гърлото, затруднено преглъщане, променен глас. Ангините са придружени и с подути лимфни възли, а понякога и с температура до 39,5 градуса, с гнойни налепи”, разказва специалистът.

Не подценявайте хремата, тя лесно може да доведе до отит

Епителът (покривният слой) на носната лигавица, Евстахиевата и тъпанчевата кухина е еднакъв. Възпалението в носа много лесно може да премине в Евстахиевата тръба, която пък е връзката между носоглътката и тъпанчевата кухина. Не е изключено да се стигне до развитие на отит, особено при децата, защото при тях Евстахиевата тръба е по-къса и по-широка.

Отитът може да бъде със серозен секрет, слузеста течност или гноен. Протича със заглъхване на ушите, поява на болка в тази област. При такива състояния, както и при банална хрема, ако сме на морския бряг или на басейн, гмуркането не е желателно заради нарушената функция на Евстахиевата тръба да изравнява налягането. Поради същата причина е добре да избягваме и пътуването със самолет.

За да не се стига до такива усложнения, трябва да се започне лечение още при първи симптоми. Д-р Стоименова има много добър опит с хомеопатичните лекарства на Немския хомеопатичен съюз, които са ефективни, безвредни, не крият опасност от предозиране или привикване и могат да се комбинират с всякакви алопатични препарати. При хрема с вирусен произход ефективен медикамент е Цинабсин. Винаги го изписва и като съпътстваща антибиотичното лечение терапия. Ако хремата е алергична, препоръчва Ринитал. Приемат се по един и същи начин – по 1 табл. на всеки час в острата фаза, а след подобрение приемът се намалява на 3 табл. на ден до пълно отшумяване на симптомите. Ако пациентът е дете под 12 г. – по 1 табл. през час при остри симптоми. И двете лекарства комбинира с хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал. „Той е подходящ и при алергични хреми, и при хронични риносинуити, и при хора, които са прекалявали с традиционни капки за нос и са увредили носната си лигавица. Освен това може да се използва без проблем при новородени, от възрастни хора, след хирургично лечение, както и за дълготрайна употреба”, обяснява специалистът. Инфлуназал повлиява възпалението и намалява отока в носната лигавица, отпушва носа, намалява обилната водниста секреция.

При болно гърло можем да си помогнем с Тонзилотрен – отново по 1 табл. на час в острата фаза и по 3 табл. дневно след подобрение. При ангини д-р Стоименова често го комбинира с Инфлуцид, който е много ефективен за сваляне на температурата.

Съветва при хрема все пак да посетим УНГ специалист. Той най-добре може да прецезира вида й, защото общопрактикуващите лекари не преглеждат с носен спекулум. Поленовият сезон все още е в разгара си и често течащият нос всъщност се дължи на алергия. „Статистиките сочат, че всеки пети българин страда от алергичен ринит, който пък е рисков фактор за развитие на бронхиална астма. Протича с главоболие, сърбеж в носа, в очите, кихане и обилна хрема. Всички тези симптоми влошават качеството на живот, водят до нарушен сън, изтощение, намалена работоспособност”, обяснява д-р Стоименова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве