Отказват на мъж да си върне рождената фамилия

Преди години се скарал се с баща си и взел името на булката

Имал присъди в Белгия

Мъж на 44 години поиска да си върне рожденото фамилно име, като се откаже от това на жена си, което приел след сватбата. След отказ от кметството в Търговище, той завел дело, но вече две инстанции – Районния и Окръжния съд му отказват. Последното решение подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Ищецът твърдял, че приетото навремето име пораждало съмнение у сина му дали той е биологичния баща, пречело му и на пътуванията зад граница. Той разказал, че като млад се скарал с баща си и му се разсърдил. През 2005 г., когато сключвал брак, решил да го накаже, като се откаже от фамилията си, приемайки тази на булката.

Съдът установил от изисканата справка за съдимост на мъжа, че той има няколко присъди, включително през 2003-2004 г. в Белгия. Най-вероятно по това време е имал забрана да влиза или пребивава в тази страна и това да е бил истинския му мотив за смяната на фамилията след брака. Към днешна дата обаче спрямо него нямало наложена подобна административна мярка.

„Докато молителят е в брак, той не може да иска промяна на фамилното име, което сам е избрал при сключването на брака”, пише в решението си съдът. Магистратите смятат, че не може отново да се поставя въпросът за фамилините имена на ищеца и децата му. И допълва, че: „евентуално допускане на исканата промяна по-скоро би създала възможност за заблуждение относно самоличността му, както в страната така и в чужбина”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България