Откраднатите данни от НАП се появиха в хакерски форум

Източените данни на 5 милиона българи от Националната агенция за приходите вече се предлагат в хакерски форуми в интернет, твърди сайтът ZDNet, позовавайки се на свои източници.

Линкове с даунлоуд на хилядите хакнати файлове са били споделени от "търговец на данни" с прозвището Instakilla, който според изданието е български гражданин, но се намира извън страната.

ZDNet уточнява, че става въпрос за една част от целия информационен масив с чувствителни лични данни на физически и юридически лица, която миналия уикенд беше изпратена до голям брой медии в страната.

Става въпрос за 57 папки с файлове в обем от 10.7 гигабайта, съдържащи лична и финансова информация от НАП и други правителствени агенции.

Авторите на материала са успели да се свържат с потребителя Instakilla, който обяснил, че е успял да придобие данните след гаф на българска телевизия, показала в репортажа си за кибератаката действителен линк към сървъра, на който били качени файловете след източването им.

"Една от нашите медии отразяваше темата и във видеото показаха връзката към файла", обяснил Instakilla. "Файлът беше защитен с парола и те вероятно са решили, че нищо няма да се случи, ако покажат линка. Един приятел видял това видео и решил да ми прати линка с въпрос дали мога да разбия паролата. Аз го взех, за да видя дали някои ще може да го кракне, като обявих, че вътре има ценна информация - такава е играта", разказал търговецът на данни.

Разбиването на паролата отнело няколко часа на колегите му от хакерския форум. В момента данните, които е трябвало да пази, са достъпни за сваляне от всеки.

На въпрос защо е направил това, след като самият той е българин, Instakilla отговаря: "Аз не съм оригиналният хакер и не се чувствам отговорен за нищо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България