Откриването на болница „ВИТА“ събра в Поморие елита на отбраната

Водосвет за здраве и просперитет, вдигане знамето на лечебното заведение от гвардейските части на България, изпълнение на гвардейския оркестър и гръм от умалено черешово топче увековечиха исторически официалното откриване на черноморския клон на МБПЛР „ВИТА“. Лентата на държавната болница към Министерство на отбраната прерязаха военният министър и вицепремиер на България Красимир Каракачанов и управителят на „ВИТА“ полк. д-р Любомир Крантев.

В обзорно слово д-р Крантев обрисува как е заварил дарения от анхиалци на държавата морски имот и какво е свършено от неговия екип за възраждането на болницата.

„Уникалното съчетание на море, лечебна кал и луга, слънчевият черноморски плаж и чистият въздух като магнит са привличали през годините все повече пациенти, както от контингента на Министерство на отбраната /МО/, така и извън него. Търсенето и популярността на Военния санаториум в Поморие /с което име е широко известен/ непрекъснато нараства. Поради целенасочена безстопанственост и липса на грижи за поддръжка на материалната база, както и некадърно и неефективно управление от страна на няколко ръководства на ВМА, които тогава „стопанисваха“ Военния санаториум в Поморие, той беше доведен до фалит! Това създаде голямо обществено недоволство сред членовете на военно-патриотичните организации, синдикатите, съюзите на запасните офицери и сержанти, както и сред гражданите. След мощния обществен отзвук за предстоящата приватизация на санаториума, Съветът по отбрана взе решение материалните активи на Военния санаториум в Поморие да се влеят в капитала на „ВИТА“ - Велинград, като се създаде поморийски клон на болницата. На мен, като управител и доказал се в годините успешен мениджър, беше възложена тежката задача – да спася фалиралата болница в Поморие и да я направя конкурентноспособна в пазарни условия“, сподели д-р Любомир Крантев.

В словото си той изрази дълбока благодарност към министъра на отбраната Красимир Каракачанов и цялото ръководство на МО за активната и твърда подкрепа, която са оказали за спасяването на „ВИТА“ от набезите на алчни местни и национални политици.

Военният министър застана плътно зад думите на д-р Крантев и заяви, че му гласува пълно доверие.

„Времето на подаръците и раздаванията с имоти на Министерство на отбраната свърши преди година. Знаем кои национални политици и кои местни дерибеи искаха да откраднат този държавен имот. Знаем и как изглеждаха сградите на него преди ремонта. Имам усещането, че дълго време нарочно не се е правило нищо по тях, с цел някой да купи за без пари този златен имот. Казвам „златен”, не само защото е на брега на морето, а и заради лечебната кал. Много добре знаем кои бяха политиците, наточили се да лапнат този имот. 

Поздравявам управителя на "Вита" д-р Крантев, че съумя само с 3 милиона лева да ремонтира сградите и да пусне болницата в експлоатация. Приходите, които генерира, ще бъдат реинвестирани обратно в базата. Убеден съм, че ще намерим и други средства, за да върнем нивото на здравното заведение, което то е имало преди 30-40 години.  Години наред безхаберие и безстопанственост бяха на път да погубят лечебно заведение с дълга история, създадено с една благородна мисия – да лекува и подпомага страдащите ранени български войници и инвалиди, които дадоха здравето си във войните за обединението на България. Тази лечебница беше на път да бъде унищожена от алчност, но я спасихме и възродихме”, подчерта министър Каракачанов.

След като прерязаха лентата на „ВИТА“, д-р Крантев, министър Каракачанов, официалните гости и граждани на Поморие и Бургас разгледаха реновирното лечебно заведение.

Силно впечатление направи фотоекспозиция в един от коридорите, доказваща разрухата, в която е тънел Военният санаториум преди да бъде апортиран в активите на „ВИТА“.

Тържествената церемония по официалното откриване на черноморския клон на болница „ВИТА“ се превърна празник за Поморие, който завърши с концерт.

Събитието уважиха лично и зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, който награди с плакет колектива на лечебното заведение, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, директори на дирекции в Министерството на отбраната, народни представители, представители на синдикатите и военнопатриотичните съюзи и организации.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложи на Дирекция „Социална политика“ във военното министерство на фасадата на сградата на болницата в Поморие да бъде поставена паметна плоча, която да отбелязва нейната роля като място за лекуване на военноинвалидите и пострадалите във войните за национално обединение от началото на ХХ век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони