Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град поискаха жените социалистките от Пловдивско

 

Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град поискаха  жените социалистките от Пловдивския регион по време на кръгла маса под надслов „Чуй ме! Виж ме!”, която се проведе днес в зала „Дружба” на парк-хотел „Санкт Петербург” в града под тепетата.  Липсват  последователни политики и ангажираност на националните  и местни власти за  финансиране на дейности по превенция и защита на жените и децата от насилие, пък бе нелицеприятният извод, около който  се обединиха мненията на участниците във форума, организиран от Обединението на жените социалистки област Пловдив. „Няма  последователна и целенасочена подкрепа дори за съществуващите услуги, предлагани от  неправителствени организации и местна власт. И затова  такива липсват в много населени места, а където ги има, са с недостатъчно финансиране”, заяви при откриването на дискусията Александра Берданкова,  координатор на Обединението на жените социалистки в Пловдивска област. Според нея именно по тази причина и поради липсата  на възможности за получаване на дългосрочна подкрепа жертвите на насилие се затварят, страхувайки се да споделят и да говорят открито.

6-12

Превенцията и защитата е  в основата на дейността на местната  комисия  за борба с противообществените прояви в Община Асеновград. Работата и визията за това, как местната власт може да е от помощ, представи заместник-кметицата Мария Вълканова. Според нея с редица дейности, като провеждането на съвместни срещи с училищните комисии,  работа с родителите, организиране на многобройни прояви и реализирането на инициативи, които запознават деца и родители с основни права и задължения са в основата на превенцията. „ Вече пета година провеждаме Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит между институции и организиции, чиито  основен приоритет  е превенцията. Освен това  издадохме  „Помагало за родители”,  ежегодно правим календар за всеки клас,  с основна информация за  институциите, които  работят за защита на децата” , така Мария Вълканов представи дейността на Община Асеновград. Според общинския съветник от БСП в Пловдив Петя Манева темата е от изключителна важност. „ Освен насилието над жени и деца трябва да обърнем внимание и на проблема с насилието над възрастни хора. Търсенето на решение чрез местната власт е ангажимент, който аз съм поела и чието развитие ще търся при  обсъждането на бюджета на община Пловдив за 2018 г.”, заяви Петя Манева.

2-16

Пловдивският депутат от „БСП за България” Георги Търновалийски се  ангажира всички направени предложения за законодателни инициативи да бъдат внесени в Народното събрание, да се търсят  възможности за финансиране на създаването на консултативни  и кризисни центрове, национални телефонни линии за помощ на пострадалите от насилие. „Липсата на политики  по отношение на доходи, заетост, образование, демографска криза водят до ескалиране на проблема в последните години. А  фактът, че въпреки всички дискусии и изследвания на проблема насилието над жени и деца се увеличава,  е доказателство, че липсват ефективни политически и законодателни мерки в това направление.” категоричен е Георги Търновалийски.

В края на дискусията участниците се обединиха около няколко искания за законови мерки, сред които промени в Наказателния кодекс за най-строго преследване и наказване на насилниците. Социалистките поискаха и отпускане на средства за подпомагане откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град. На 13 декември (сряда) Обединението на  жените социалистки от област Пловдив ще внесе в Народното събрание и подписка за ратификация на Истанбулската конвенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони