Откриват археологически парк в София напролет

Първият археологически парк в София ще отвори врати през пролетта. Очаква се през април да приключи реставрацията на разкопките на западната порта на античния град Сердика, която се намира при бул. „Тодор Александров“ и ул. „Георг Вашингтон“, зад Католическата църква. Пространството около историческите забележителности ще бъде оформено като парк - с алеи, пейки и сцена, на която да се провеждат представления и различни културни мероприятия.

„Това ще е първият такъв обект в София, който освен че ще показва културно-историческото наследство на града, ще бъде и място за отдих и разходка. Очакваме да е готов през април“, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която провери вчера работата там.

Вече са реставрирани градските стени на антична Сердика, откъдето са минавали търговците, за да влязат към вътрешността на града, като е запазен автентичният им вид от миналото. Разкрити са и участъци от главния път „декуманус максимус“ и от околовръстния път на античния град. „Това е един от най-важните и интересни археологически обекти в столицата“, категоричен бе зам.-кметът по култура Тодор Чобанов.

Заради историческите забележителности паркът ще бъде с работно време, като засега планът е входът да е безплатен. Обектът ще се стопанисва от Музея за история на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България