Откриват изложба за наборната служба в НВИМ

На 19 май, от 16.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“, съобщиха от пресцентъра на НВИМ.

Тя е организирана по повод Международния ден на музеите и Европейската инициатива Нощ на музеите, отбелязването на които тази година е под наслов Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото.

Изложбата представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали.

В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата.

С вход свободен изложбата ще може да бъде разгледана още на следващия ден – 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.

ПРОГРАМА ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В НВИМ – 20 МАЙ

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временната изложба „Дълг по задължение: история и гледни точки“

18.00 – 20.00 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски

18.00 – 24.00 ч. – „Скритото послание на музея“: инсталация от типа „оптична илюзия“, създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС

21.30 – 23.30 ч. – Лятно кино

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура