Парламентът даде зелена светлина за Медицински факултет в Бургас

Кметът Димитър Николов: Това е исторически момент

С 91 гласа "за", без нито един "против" и един "въздържал се" народните представители подкрепиха предложениеето на Министерски съвет, в Бургасда бъде разкрит медицински факултет към университет "Проф. д-р Асен Златаров".

В новия факултет ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

"Това е исторически момент за медицината в Бургас и цяла Югоизточна България. Трудно беше да стигнем до финала и това се случи с подкрепата на много хора. Искрено им благодаря! Новият Медицински факултет е важна новина за младите хора на Бургас. За съжаление, все още много пациенти търсят медицински услуги извън нашия град. Убеден съм, че през следващите години този проблем ще бъде решен със специалистите, които ще създаде факултетът. Това е дългосрочна инвестиция в здравето на бургазлии!", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

"Трънлив път изминахме, но вече сме готови и наесен чакаме студентите. Скоро ще обявим кампанията по приема", заяви проф. Магдалена Миткова - ректор на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", част от който ще е и новият факултет.

Сградата е напълно оборудвана и готова да приеме студентите. Първите изпити - 21 и 27 юли, по химия и биология. В бургаския Медицински факултет са назначени 86 преподаватели, повече от 50 от тях са професори и доценти.

Обучението в новия факултет ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина", за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър". Досега държавният университет "Проф. Асен Златаров" имаше само факултет по здравни грижи, където успешно се обучават студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри. От тази година нататък най-после в Бургас ще се обучават и лекари. Декан на факултета ще бъде проф. Христо Бозов, щеф на Бургаския Онкодиспансер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование