Откриват ММФ "Откритие" с акустичен рок концерт

Фестивалът е дал за световната сцена много звезди

На 9 май се открива 28-ото издание на Международния музикален фестивал „Откритие“ за млади звезди със специален акустичен рок концерт. Това е фестивалът, открил за световната сцена млади изпълнители и създатели на песни, който е станал емблематичен за Варна и страната.

„Откритие“ се провежда от 1992 г. насам. Първите издания са посветени на млади български изпълнители. През 1994 г. фестивалът става международен. През 1998 г. се провежда първият международен конкурс за изпълнители, а година по-късно първият международен конкурс за песен. Двата конкурса през годините са дали успешен старт на редица български и чуждестранни изпълнители от всички континенти, станали по-късно лауреати на най-престижните световни музикални конкурси и фестивали и звезди в родината си, на много композитори, текстописци и аранжори. Сред лауреатите на „Откритие“ са били Миро, Галина Курдова, Деси Добрева, Ники Манолов, Михаела Филева, звездите на малтийския мюзикъл и на сцената на „Евровизия”- Джули Зара, Лудвиг Галеа, Оливия Луис и румънците Михай Трайстариу, Луминита Ангел, италианските изпълнители от „Сан-Ремо” - Елза Лила, Лука Сепе и още мн.други. Освен двата конкурса, друга запазена марка на фестивала са рециталите на специални гости, някои от които посещават за първи път България именно заради „Откритие“. Българската публика е имала възможност да види на сцената на „Откритие“ Филип Киркоров, Джон Лоутън, In-Grid, Лейди Лиша, Силвия Медзаноте, Sun Stroke Project и др., както и повечето от известните български изпълнители и групи. През 2018 г. сред гостите на фестивала беше и джаз изпълнителката Александрина Симеон, която живее и работи в Германия, и пианистът Даниел Марк Еберхард. В началото на 2019 г. в Германия бе издаден лайв-албум с концертната им програма, представена през миналата година във Варна.

Фестивалът има и съпътстваща програма, която включва изложби, прожекции на филми, представяне на специализирани музикални издания, дискусии и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България