Откриват национален център за лицево-челюстна хирургия

Дентални специалисти ще са на разположение 24/7

Модерна техника ще съкращава времето за операция почти двойно

Национален консултативен център по лицево-челюстна хирургия ще заработи до дни в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) “Св. Анна” в София. Специална телефонна линия ще бъде на разположение денонощно на хирурзи и пациенти от цялата страна.

Доц. д-р Васил Свещаров, който е главен координатор на експертния съвет в тази област към министерството на здравеопазването, както и доц. д-р Боян Влдимиров от Съвета ще са част от Националния център. А новото звено ще се оглавява от д-р Константин Димов, който заяви пред “Труд”: “В болницата се използва технология за заместване на увредени или липсващи костни структури посредством индивидуални 3D принтирани импланти”. “Модерната техника ще съкращава между 40 и 50 процента времето за операция”, посочи още д-р Константин Димов.

Националният консултативен център при необходимост ще изпраща и екипи на място. Така например, ако стане инцидент с пострадал край Велико Търново, а пациентът не може да бъде транспортиран заради състоянието му, екип от специалисти може да пристигне на място с хеликоптер, за да окаже необходимата помощ. Българските хирурзи по лицево-черепна хирургия ще работят в тясно партньорство с техни колеги от Германия и Русия.

“В УМБАЛ “Св. Анна” ще бъде създаден и денонощен дентален център, в който дентални лекари и специалисти по орална хирургия ще бъдат на разположение на пациентите 24/7”, посочи още ръководителят на Националния консултативен център по лицево-челюстна хирургия д-р Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве