Откриват юбилейна изложба на именития търновски художник Сергей Немцеров

В експозицията са включени 19 живописни платна, почти неизвестни за широката публика и 32 графики

Юбилейна изложба с творчеството на великотърновския художник Сергей Немцеров ще бъде открита за пръв път след смъртта му в родния му град на 20 юни. Поводът е 70- годишнината от неговото рождение, а идеята е на директора на Художествената галерия „Борис Денев“ Николай Сираков.

В експозицията са включени 19 живописни платна, почти неизвестни за широката публика и 32 графики, изпълнени в класическите техники „суха игла“ и „офорт“, и смесена техника.

За селекцията и организацията на изложбата има принос неговият голям приятел великотърновският живописец Стефан Петков. Събитието с начален час 18:00 часа ще открие изкуствоведът проф. Цанко Петров, който отлично познава творчеството на художника.

Зрителите ще могат да видят живописни платна, рисувани от художника през последните десет години, повечето от които не са били излагани в галерии и изложбени зали, графики от най-младите му години, които се характеризират със зрялост и провокативност, както и такива, направени непосредствено преди смъртта му на философска и библейска тематика.

„В творчеството на художника хармонично се смесват тъжният съпричастен присмех на парадоксалния поглед върху нещата и конкретността на внушението. Тук не става дума за декларативност, за начина на рисуване, а за използването на онази форма и баланс на петната, които формират графичната цялост на творбата и властно подтикват да размислиш върху интерпретирането.“

(Проф. Цанко Петров, 1987 г., при откриването на юбилейна изложба на автора послучай неговата 40-годишнина) „Художественият свят на Сергей Немцеров е с ясни послания към човека, защото той обича да разказва чрез рисунката, цвета и символите, но същевременно остава и загадка, защото в ясността си творецът е проявил иронията на присмехулник. В графиката и живописта той има нагласата на философ, който се ползва от богатството на сентенциите, но чрез игра ги превръща в притчи. Тази игра му позволява да не отделя минало от съвременност, митологично от реално - той умее да приобщава предходните епохи към днешната нагласа на човека. Съзерцавайки картините му, не се питаме кое е времето, каква е епохата, а способни ли сме да ги изживеем и изпълним с емоция.“

(Проф. Радослав Радев, при откриването на посмъртна изложба през 2001 г. в Руския културно- информационен център в София)

Сергей Николаев Немцеров (1947- 2000) е роден на 30 януари 1947 г. във Велико Търново. Наследник е на белоемигрантски род на кубански казаци от района на Краснодар. Неговият дядо, Сергей Александрович Немцеров пристига пристига през 1920 г. в Галиполи, Турция с армията на ген. Пьотър Врангел, след което се прехвърля в България и като бежанец се устройва там, създава семейство и живее до смъртта си.

През 1965 г. Немцеров завършва с отличие Трета търновска гимназия. Веднага е приет в МЕИ в София и учи две години за инженер. През 1968 г. е приет във факултет „Изобразително изкуство” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а през 1972 г. се дипломира в специалност „Графика”.

От 1973 г. е член на групата на великотърновските художници, а от 1982 г. – член на Съюза на българските художници. Дълги години работи като художник на свободна практика в областта на графиката, живописта, приложната графика и дизайна. През годините е ангажиран и като хоноруван преподавател по графика във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ. Автор е на проекти за сграфито в учебни заведения и обществени сгради в област Велико Търново.

От 1962 до 1972 г. е активен създател на физкултурно дружество „Етър” - Велико Търново, медалист от републикански шампионати - борба, свободен стил и джудо. През 1996 е сред учредителите на Международния фолклорен фестивал Старопланински събор „Балкан фолк”.

За краткия си житейски и творчески път, С. Немцеров има много национални и международни изяви, девет самостоятелни изложби, както и една – посмъртно през 2001 г. в Руския културно -информационен център /РКИЦ/ в София. Негови творби са собственост на Националната художествена галерия – София, Художествената галерия „Борис Денев”- В. Търново, БНБ, посолство на САЩ, посолство на Русия, Банка ОББ, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Община Велико Търново, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“,Община Златарица, Община Полски Тръмбеш, Община Стражица, Община Варна, Община Павликени, Община Плевен, Руски културно-информационен център, ЕАФФ и др. институции, както и на частни колекции в България, Великобритания, САЩ, Испания, Русия, Канада, Израел, Германия, Гърция, Норвегия, Полша, Унгария и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони