Откритият в шахта на Народното събрание охранител е починал при падане от високо

Според първоначалната експертиза откритият в шахта на Народното събрание охранител е починал при падане от високо, няма доказателства за конкретно виновно лице. Това каза по време на брифинг градският прокурор на София прокурор Емилия Русинова.

Прокурор Русинова обясни, че по случая със смъртта на служител на охранителна фирма на строителен обект в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър Батенберг“ е образувано досъдебното производство за престъпление по чл. 123 от НК - за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Тя обясни, че охранителната фирма, в която е работил починалият е била наета от фирмата-изпълнител на строежа, за да пази инструментите, като охраната е била извършвана през тъмната част на денонощието.

„Установени са собствениците на охранителната фирма, установен е техническият ръководител, иззети са видео камери, назначени са експертизи, извършени са първоначален и повторен оглед на мястото“, обясни Емилия Русинова.

По думите ѝ при втория оглед са намерени знаци, които показват, че има отворена дупка. „В хода на разследването е установено, че починалото лице вероятно около тази строителна площадка се е намирало в тъмната част на денонощието – там е намерена чаша с кафе, а долу до самото тяло е намерена бъркалката от кафето. Същата вечер, когато лицето е било на смяна, служители на НСО, които също са били на смяна, са забелязали лицето да отива към кафе машината, след което повече движение на лицето не е забелязано“, обясни прокурорът.

Русинова заяви, че първоначалната съдебно-медицинска експертиза установява, че причината за смъртта е съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма, която е характерна за падане от високо.

Към настоящия момент доказателствата по делото сочат само и единствено престъпление по чл. 123 от НК. Към настоящия момент не сме събрали доказателства за конкретно виновно лице, поради което няма и привлечен в качеството на обвиняем. Цялостен анализ ще се извърши след изготвянето на всички експертизи по делото, каза още градският прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България