Откриха антична сграда при ремонт на улица в центъра на Пловдив

Антични зидове и глинени съдове се появиха при мащабния ремонт на ул. „Отец Паисий” в Пловдив. Археологическите находки се намират на самата улица до градинката зад Джумая джамия. Екипът от археологическия музей в града извършва спасителни разкопки на мястото на древните руини.

Антични зидове и глинени съдове се появиха при мащабния ремонт на ул. „Отец Паисий” в Пловдив, съобщи БНТ. Находките се намират на самата улица до градинката зад Джумая джамия. Екипът от археологическия музей в града извършва спасителни разкопки на мястото на древните руини.

Обектът се разчиства и заснема от специалистите под ръководството на археолога от РАМ-Пловдив Мая Мартинова. Засега е ясно че е открита сграда от късната античност вътре в укрепения град.

"Разкрихме едно помещение от тази сграда, което е фундирано направо върху скалата. Запазени са градежите... много добре запазен прагов блок за вход към това помещение с дупките за залостване на вратата", посочи Мая Мартинова.

Тъй като тази част от античния град е била използвана и през следващите векове са открити и артефакти от османския период на Пловдив. Голям брой бронзови монети, които тепърва ще бъдат изследвани. След приключване на разкопките древните зидове ще останат на мястото, на което са открити:

"Тенденцията е максимално археологическите структури да остават на място да бъдат засипвани, така че да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Само там, където е необходимо се извършва демонтаж", каза Мая Мартинова.

Очаква се експертна комисия от Министерството на културата да издаде протокол и да приеме обекта, след което ще могат да продължат ремонтните дейности по улица „Отец Паисий”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България