Откриха африканска чума при домашни прасета в Твърдишко

На снимката: Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на епизоотичната комисия заради откритото огнище на африканска чума в Боров дол.

Огнище на африканска чума по свинете е открито в домашно стопанство в твърдишкото село Боров дол. Заболяването е констатирано след сигнал, получен в Областната дирекция по храните в Сливен, съобщиха от областната администрация. Собственикът отглеждал две прасета, въпреки забраната за това. Взетите проби показали положителен резултат и при двете животни. Стопанинът често пребивавал в гората за дърва или гъби. Предполага се, че от там е пренесъл опасната зараза. Болните прасета са били евтаназирани, а труповете им – загробени. Извършена е пълна дезинфекция на обекта от типа „заден двор“. На входа на селото е създадена дезинфекционна площадка. Определени са предпазна и контактна зони, съответно от 3 и от 10 км, в които попадат десетина населени места около Боров дол, от общините Твърдица и Сливен.

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски бе свикано извънредно заседание на областната епизотична комисия заради случая в Боров дол. Засега проверките не са открили други домашни стопанства, където да се отглеждат прасета в нарушение на забраната. Въпреки това контролът се засилва, проверките продължават. На територията на цялата Сливенска област е забранена търговията, придвжването и транспортирането на домашни свине. Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии в областта, които ще набележат спешни мерки срещу разпространението на болестта. Чавдар Божурски призова гражданите да подкрепят усилията на служителите в ОДБХ, Регионалната дирекция по горите и горските стопанства за ограничаване на заразата. Той отправи апел към жителите на областта да подават незабавно сигнал на тел.112, ако при излети в планината открият труп на диво прасе. От РДГ напомниха, че срокът за групов лов е удължен до края на януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България