Откриха дарение от картини на Никола Манев в Икономическия университет

В средата - ректорът на Икономическия университет проф.д-р Пламен Илиев, вляво -синът на Никола Манев - Александър, вдясно - галеристът Валерий Пощаров

30 творби на маестрото красят Студентската улица във ВУЗ-а

Големият приятел на Варна и на Икономическия университет в града академик Никола Манев направи дарение на ВУЗ-а. Десетки ценители на творчеството на именития художник академик се събраха на официалното откриване на експозицията с 30 картини. Тя се намира на новата Студентска улица /1 етаж/ в академичната сграда на висшето учебно заведение.

Ректорът проф. д-р Пламен Илиев и галеристът Валерий Пощаров представиха дарението, а присъстващите чуха по телефона от Париж личното послание на маестрото. Той сподели вълнението си от събитието и радостта, че неговите живописни откровения ще живеят в одухотвореното пространство на този храм на науката с над 100-годишна история. Сред гостите бяха синът на Никола Манев – Александър, много негови приятели и ценители, преподаватели и студенти от ИУ - Варна.

Художникът Никола Манев е сред най-големите имена на съвременното българско и европейско изкуство. 60 години той живее и твори в Париж. Носител е на високи награди и отличия за творчеството си - както във Франция, така и в редица други страни по света. Негови творби са в колекциите на световни музеи и галерии. Въпреки, че е планетарен художник, Манев никога не прекъсва връзката си с България. През последните години той се посвещава на Родината си и организира редица изложби в различни градове.

През 2016 г. Никола Манев подарява на университета 30 свои творби, които завинаги ще останат в прекрасната колекция на висшето училище. Ръководството на ИУ – Варна създаде чудесно пространство, където да бъде експонирано дарението. Така то става достояние на всички, които пожелаят да го видят и увенчава благородната мисия на престижното учебно заведение – да насища с духовност средата, в която младите хора получават своята професионална подготовка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони