Откриха дарителска изложба за Никулден във Военноморския музей

В навечерието на Никулден във Военноморския музей във Варна откриха традиционната годишна изложба "По пътя към морската история 2019" с постъпили дарения в музейния фонд през изминалата година.

Д-р Мариана Кръстева, шеф на музея в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и много гости представи експонати и артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение. Сред тях е единствената откупка - рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, какъвто са носили и някои от българските подводничари, преминали на обучение в Германия. Сред експонатите са военната униформа на адмирал Васил Янакиев, командвал бойния флот от 1972 г. до 1990 г. и на кап. III ранг Мая Димитрова от ВМС.

Сред експонатите има прибор за управление на стрелба - част от оборудването на военни кораби в края на XX в. Модел на китайски кораб тип "разрушител" е дарение от доскорошния командир на ВМС вицеадмирал Митко Петев, който сега е военен представител в НАТО.

Цяла витрина е пълна с личните документи и отличия на покойния вече кап. Николай Христов, който през 1978 г. като капитан на кораба на "В.Левски" спасява бедстващи в лодка 46 мигранти в южнокитайско море. За да съобщят тогава новината, прекъсват вечерната тв емисия "По света и у нас".

Историята на военноморския флот и водния транспорт е допълнена с любопитни снимки, албуми, документи, като дарителите получиха грамоти за своя жест. Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей до края на февруари 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини