Откриха два центъра за пълнолетни лица с деменция в Свищовско

Два центъра за пълнолетни лица с деменции заработиха в Община Свищов.  Кметът на община Свищов Генчо Генчев, заедно със зам.-кмета Анелия Димитрова и кмета на село Овча могила Нели Великова, официално откриха базата, в която ще се развива новата социална услуга. На церемонията присъстваха още директорът на двата центъра за настаняване от семеен тип за пълнолатни лица с деменция Данчо Кръстев, ръководителят на общинска служба „Социални дейности“ Анелия Димитрова и представителите на всички социални центрове и услуги на територията на община Свищов.

След като тържествено бе прерязана лентата, по стара българска традиция гостите се почерпиха със вкусна погача, а малчуганите от местната детска градина поздравиха потребителите на социалната услуга и гостите с  богата фолклорна програма. Приветствени слова произнесе директорът на домовете за пълнолетни лица с деменция Данчо Кръстев, който благодари на общинското ръководство за подкрепата и сериозната работа при реализацията на тази социална дейност. Той подчерта, че всички специалисти, които са работили в закрито вече СУПЦ – Овча могила, са били преназначени в новите социални центрове и благодари на кмета за това, че е изпълнил обещанието си и хората не са останали без работа.

Капацитетите на двата центъра са по 15 лица с деменция и на този етап са запълнени на 100%. Те имат за цел да осигурят качество на живот, което гарантира пълноценно физическо, емоционално и познавателно развитие и социално включване на всяко лице в естествената за него среда, чрез осигуряване на индивидуална грижа и подкрепа.

Сградата, в която се помещават двата  Центъра е реновирана и с достъпна за хора с увреждания, чрез изградена рампа. За удобството и уюта на домуващите, двата  Центъра разполагат с 16 спални с по две  легла, всяка от които със собствен санитарен възел.  Всеки потребител разполага с легло, нощно шкафче, част от гардероб, два спални комплекта; дневна за почивка; столова; градина за отдих; стая за трудотерапия; голяма телевизионна; локално парно. Потребителите имат достъп до различни развлекателни, културни и спортни програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България