Откриха древна антична крепост край Благоевград

Древна антична крепост откриха в благоевградското село Изгрев при започване на строежа на нов път, информира БНТ.

Булдозерът се натъкнал на каменни плочи, керемиди и метални обкови от римския период, 3-ти – 6-ти век от новата ера. Строежът на пътя временно е спрян. Археолозите са категорични, че това може да се окаже значим археологически обект.

Античната крепост обхваща целия хълм около гробищния парк в Изгрев. Всички в селото вече знаят за археологическото откритие. Надяват се да се окаже нещо голямо и значимо, което в бъдеще да води туристи тук.

Археолози от музея в Благоевград са направили оглед на мястото. Вече обработват някои от по-големите и запазени строителни материали, намерени в района.

"Колегите установиха, че имаме доста голям археологически обект, който към момента не е регистриран на археологическата карта на България. Това ни провокира веднага да се обадим в Министерство на културата, за да поискаме комисия, която да дойде да регистрираме, да идентифицираме този обект, тази недвижима културна ценност", каза пред БНТ директорът на Регионалния исторически музей в Благоевград Христина Цонева.

Комисията от Министерството на културата ще пристигне утре. Именно тя ще определи колко ценна е наистина археологическата находка.

"Според разпоредбите при откриване на такъв археологически обект се предприемат спасителни археологически проучвания, които целят установяване на характера на археологическия обект, както и неговите размери и се предприема цялостно проучване." каза още Цонева.

От общината ще трябва да решат дали да заделят средства за археологическото проучване по-нататък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони