Откриха изложба в памет за Ивайло Петров

Ивайло Петров. Автопортрет

Навършиха се 95 години от рождението на писателя

На 19 януари се навършиха 95 години от рождението на писателя Ивайло Петров. По този повод Столичната библиотека откри в централното си фоайе уникална изложба: представени ни са не само десетки издания на негови книги на различни езици, но и авторски. Малко известен факт от биографията на писателя е, че той работи няколко години в Столична библиотека като консултант. Библиотеката притежава негов автопортрет, дарен от самия него, който столичани могат да видят в експозицията. Във фондовете се пазят над 100 различни издания от и за Ивайло Петров, сред които и илюстрирани от него, както и факсимилета на негови картини (портрети на Радой Ралин, Емилиян Станев, Йордан Радичков).

И днес Ивайло Петров е сред най-четените имена в библиотеката: класически за родната литература са романите му „Мъртво вълнение” „Преди да се родя и след смъртта ми”, „Хайка за вълци”. Творбите му са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски език.

Приживе е признат за класик и получава най-престижните награди: Годишната награда на СБП (1986), „Йордан Йовков” (1990), „Христо Г. Данов” (2002), орден „Стара планина” – първа степен (2000), „Златен век”. За романа „Хайка за вълци” Тончо Жечев казва: „Дори само този роман да можехме да вдигнем високо, той щеше да е оправдание за съществуването на съвременната българска литература”.

На откриваннето на изложбата проф. Михаил Неделчев говори за приносното значение на Ивайло Петров в белетристиката ни, а проф. Божидар Кунчев сподели лични спомени от разговорите си с него. Към присъстващите се обърна и съпругата на писателя – Офелия Петрова.

Бяха поднесени цветя пред барелефа на Ивайло Петров на ул. „Солунска” 35.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура