Откриха изложба в Парламента

Под надслов „Водата” (техника аквапис) в Клуба на народния представител в Парламента беше открита фотоизложба на Тодор Ставрев. Реализирането на експозицията е по инициатива на Диана Саватева – зам.-председател на Комисията по култура и медии, депутат от Бургас, която говори за тази уникална техника, определяна като „уловената енергия на мига”.

Вернисажът се състоя на 21 март – в навечерието на Международния ден на водата (22 март). Освен самият художник фотограф Тодор Ставрев, в откриването взеха участие децата от фолклорен състав „Нестинарче” от град Царево с ръководител Златка Ставрева. Децата изпяха няколко песни, в които също са включени елементи, визиращи водата. На събитието присъства Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, която приветства децата с думите: „Водата е толкова чиста и истинска. Тя крие тайни в паметта си, ние трябва да бъдем отговорни, за да я запазим за идните поколения. Нека колегите от бургарския избирателен район винаги така приятно да ни изненадват! Бургас е в сърцата ни”.

В експозето си Ивелина Василева – председател на Комисията по околната среда и водите, обърна внимание на връзката между изкуството, водата и щастливото бъдеще за децата ни: „Тази година Световният ден на водата има ново мото и то е: „Вода за всички, всеки е важен”. Водата е здраве, богатство, конституционно право. Нека се замислим как да я ползваме разумно, да я пазим чиста, как тя да бъде възможност за развитие на икономиката. През последните години са разработват нови системи за пречистване на отпадъчните води, развиваме минералните си извори, разгръщаме потенциала и на Черно море. Радвам се, че днес чрез изкуството и децата тези послания стигат до всички. В децата е нашата надежда – те ще разгърнат зелените идеи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура