Откриха изложба на Борис Георгиев в Берлин

На метри от галерията, в която художникът на Варна показва за първи път своите творби преди 90 години по покана на Айнщайн

Експозицията „Борис Георгиев от Варна (1888-1962) – художник на духа“ постави начало на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия, съобщиха от Градската художествена галерия във Варна, чийто патрон е творецът.

Събитието се осъществява по покана на Българския културен институт в Берлин към Министерство на културата и представя творчеството на художника 90 години след първата му изложба в немската столица, организирана тогава от световноизвестния учен Алберт Айнщайн. Изложбата се случва сега само на метри от галерията, в която художникът показва за първи път своите творби през далечната 1929 г. Представени са 29 дигитално отпечатани репродукции на творби, създадени между 1914 и 1945 г., правото за които дари Вирджиния Джакомети, осиновена дъщеря на Борис Георгиев. Сред тях са портрети на Алберт Айнщайн, на Панчо и Любен Владигерови, портретите на хайдарабатските принцеси Дуру Шевар и Нилуфар, на Джавахарлал Неру, портрет на Кардинал Мери дел Вал, на Рабиндранат Тагор, Петър Дънов, Махатма Ганди и други изтъкнати личности от обществения живот на XX век.img_7753_std

Представени са монография – албум на издателство Кибеа, както и двете луксозни издания на ГХГ- Варна с репродукции на творби на Борис Георгиев от колекцията на Градска художествена галерия-Варна и каталог от изложбата, посветена на 130 години от рождението на художника, осъществени с финансовата подкрепа на фонд "Култура" и Община Варна.

Изложбата открива Борислав П. Петранов, директор на БКИ- Берлин, с разказ за връзката на Борис Георгиев с Берлин и приятелството му с големия учен-физик Алберт Айнщайн.

Изкуствоведът Пламена Рачева, директор на ГХГ "Борис Георгиев" – Варна представя изложбата.

Сред гостите са Rascha Osman - културно аташе на Швейцария, Antje Contius - директор на фондация Самуел Фишер, проф. Панчо Владигеров, един от наследниците на братята Любен и Панчо Владигерови, чиито двоен портрет Борис Георгиев рисува на 11 юли 1929 година в Берлин.

Експозицията може да бъде разгледана до 26 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България