Откриха изложба, посветена на филмите по Хайтов

Документален разказ за неостаряващото българско кино

Експозицията може да бъде видяна до 26 октомври

Документална фотоизложба с архивни кадри, запечатали работни моменти от заснемането на филми по сценарии на големия писател Николай Хайтов, бе открита снощи в галерия “Средец” на Министерството на културата. Всички посетители могат да я видят до 26 октомври.

Експозицията се организира от фондация “Памет” и в нея са събрани емблематични фотоси от създаването на шест неостаряващи български филми - “Козият рог”, “Мъжки времена”, “Дърво без корен”, “Капитан Петко войвода”, “Орисия”, “Изпит”, “Краят на песента”.

Някои от изображенията от години вече са се превърнали в емблеми на съответните филми, други са непознати за широката публика, интимни спомени на екипите, работили над тях.

Пред “Труд” синът на големия български писател – арх. Здравец Хайтов, който е и председател на фондация “Памет” каза, че времето, в което поставят изложбата не е случайно. То е избрано заради предстоящото приемане на държавния бюджет, а основната мисия на “Памет” е увеличаването на средствата за култура.

“В момента те са само 0,5 % от бюджета, а нашата цел е да станат 1%”, каза арх. Хайтов.

От фондацията организират петиция, в която настояват и за приемане на Закона за меценатството, както и за отделяне на процент от парите от хазарта за култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура