Откриха изложба с близо 300 култови фигурки в Етнографския музей във Варна

Вотиви от векове сбъдват пожелания за благослов

unnamed-1Близо 300 изящни фигурки с култово предназначение, дарявани като обет през вековете, наредиха в уникалната изложба "Вотиви" в Етнографския музей във Варна.

Вотиви или ,както ги нарича народът ни, оброци -те са израз на хилядолетните човешки надежди, молби за здраве, за рожба, за изцеление, за благополучие и преуспяване. Това е една изложба -приказка за вярата,молбите и пожеланията, казаха авторките й Иглика Мишкова и Елка Минчева от Националния етнографски музей към БАН.

Вотивите/ от латинската дума ех-voto/, събрани от 15 музея, изобразяват хора, човешки органи, животни, хомоти и са истински произведения на  изкуството през вековете.Има фигурки с ликовете на светци, на жени, молещи се да запазят или добият рожба. Част от животните от 18 и 19 в. силно наподобяват двата бика-символи на Варненското праисторическо съкровище.

Според традициите  вотивите се поставят върху иконата на  Христос, Богородица, на светци-покровители.За посетителите във Варна има изненада от авторките- дърво на желанията, на което да закачат оброк и си пожелаят нещо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България