Откриха изложба "Християнските корени на Европа. Папството и българите IX – XXI век“ във Виена

Обща снимка – доц. д-р Румяна Конева, Н. В. Пр. кардинал Кристоф Шьонборн, посланик д-р Иван Сираков, проф. д-р Аксиния Джурова, доц. д-р Кирил Карталов.

На 08.03.2019г., в Българския културен Институт „Дом Витгенщайн“ във Виена се откри уникална изложба „КОРЕНИТЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО В ЕВРОПА. ПАПСТВОТО И БЪЛГАРИТЕ IX – XXI ВЕК“, два месеца преди апостолическата визита на папа Франциск в България.

Официални гости на откриването бяха Негово Високопреосвещенство австрийският кардинал Кристоф Шьонборн, архиепископ на Виена, представители на Папската нунциатура в Австрия, посланикът на Република България в Република Австрия, Н. Пр. д-р Иван Сираков, представители на посолството и постоянното представителство на България в ООН, много дипломати, духовници, историци, български и австрийски интелектуалци.

Директорът на БКИ „Дом Витгенщайн“ доц. д-р Румяна Конева приветства присъстващите и високите гости като отбеляза че, тази вечер е посветена на европейската идентичност и нейните християнски корени, а България е със съществен принос в тяхното изграждане и развитие през вековете, имайки историческата привилегия да поддържа тесни връзки с папската институция.

Изложбата се състои от 56 платна с фотографии, които показват сложните връзки на българските владетели и църковни водачи със Светия престол. Различните документи са предоставени от Ватиканския секретен архив, Ватиканската Апостолическа библиотека и архивите в Дубровник като например, кореспонденция на Папството с княз Борис-Михаил, по време на приемане на християнството, с цар Калоян, с цар Иван-Асен II, с цар Иван Александър, документи за дейността на католическите мисионери по българските земи в периода XV - XVIII век. Става дума и за документи и доказателства за дейността на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, който по време на десетгодишната си мисия в България създава Апостолическата Делегация в София през 1931 година. Той е обявен за блажен от Папа Йоан Павел II, а папа Франциск го канонизира.

Изложбата отразява и посещението на папа Йоан Павел II (23-26 май 2002 г.), най-знаковото събитие в новите отношения между България и Светия Престол, както и предстоящата визита на папа Франциск в България.

Представянето на изложбата е поредната инициатива на доц. д-р Кирил Карталов, която осъществява заедно с Дом Витгенщайн. Той, както и монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на Диоцеза в Никопол и проф. д.изк.н. Аксиния Джурова, са куратори на изложбата, а нейното художествено оформление е дело на професор Кирил Гогов и Александра Гогова.

В словото си, професор Аксиния Джурова подчерта, че Европейският съюз не е само проект за мир, оформил се след Втората световна война, за да предотврати потенциални бъдещи конфликти, т.е. не е само изстраданото единство на Европа чрез споделения ужас на Втората световна война. Европейският съюз е ценностна система, основана на неговите християнски корени – съюз, който се базира и на прилагането на солидарност, равнопоставеност, толерантност. В тези послания се проследява феномена на последователните действия на Светия престол през вековете за сближаване на християнските църкви.

Доц. д-р Кирил Карталов, кореспондент на Папския комитет по исторически науки, изтъкна: „През 2015 г. тържествено отбелязахме в София 25 години от установяването на дипломатическите отношения между Светия Престол и България, които са идеално вписани в дирите, прокарани през различни епохи от изключителни личности: Светите братя Кирил и Методий, католическите епископи Петър Парчевич, Петър Богдан и Филип Станиславов, бъдещите папи Анджело Джузепе Ронкали (Св. Йоан XXIII) и Карол Войтила (Св. Йоан Павел II), допринесли за запазването и развитието на взаимни морални, духовни и културни връзки между папството и българите през вековете.

В очакване на апостолическата визита на папа Франциск в България в началото на май т. г., историческото посещение на неговият предшественик Св. Йоан Павел II на българска земя, от 23 до 26 май 2002 г., без съмнение, е най-значимото събитие, отбелязващо тези отношения.“

Официалната част завърши с кратко обръщение на Кардинал Шьонборн към присъстващите, в което той сподели: „ИСКАМ БЕЗКРАЙНО ДА БЛАГОДАРЯ за ТАЗИ ИНИЦИАТИВА ДНЕС, КОЯТО ИСКРЕНО МЕ ВЪЛНУВА И КАЗВА МНОГО ЗА БЪДЕЩЕТО. САМО ЗАЕДНО И ЗАЕДНО ВЪРХУ ОБЩИТЕ КОРЕНИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, ЕВРОПА МОЖЕ ДА ГЛЕДА КЪМ БЪДЕЩЕТО.“

Музикален поздрав беше поднесен от трима изтъкнати изпълнители, със солистка прочутата българска кларнетистка Деница Лавчиева, носител на наградата „Музикант на годината“ и отличена от Министерството на културата за разпространение на Българската култура, която живее и преподава във Виена. В триото участваха и други двама професори и световно-известни музиканти – Евгений Синайски и Александър Земцов.

Тяхното „Аве Мария“ беше своеобразно висше послание за културната и духовна близост между християните.

Папа Франциск е неразривно свързан с каузата за мира. Логото за неговата предстояща апостолическата визита в Бългаpия изобpазява две pъце, които дъpжат глобyc. В него присъства българският тpикольор и cе фокусиpа въpxy Балканите.

И сега, 85 години по-късно, след последната рождественска проповед (25.12.1934г.), преди монсеньор Ронкали, бъдещият папа Йоан XXIII, да напусне България, папа Франциск продължава делото му за изграждането на мостове между всички хора, в смисъла на неговия морален завет: единствено като говорим за това, което ни свързва, можем да преодолеем онова, което ни разделя, обобщи доц. д-р Карталов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура