Откриха ку-треска в Церово, има един заразен човек

Наличие на заболяването ку-треска при кози са регистрирали ветеринари, които започнаха миналата седмица изследвания в благоевградското село Церово. Там ги изпрати Районната здравна инспекция, след като заболяха 25 души от пневмония , което на специалистите се стори странно атипично.

Техните подозрения се потвърдиха. Първите 10 проби са реагирали за ку-треска при 5 кози, заболял е и един човек. Изследванията обаче ще бъдат повторени за потвърждение и ще продължат, казаха от РЗИ.

В село Церово има около 1000 кози. От хората, които са развили белодробни възпаления, също са взети проби и се очакват резултатите.

Острата Ку-треска може да протече безсимптомно или с разнообразни клинични прояви. Най-често клинично проявените случаи протичат с остро и силно главоболие, което преминава за 1-2 седмици. Температурата може да се задържа постоянно висока или да има интермитентен характер - с периоди на нормализиране. Друга изява на инфекцията може да бъде първичната атипична пневмония.

Тя започва остро с повишаване на температурата, главоболие, отпадналост, втрисане. Появява се суха кашлица, болки зад гръдната кост, задух.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България