Откриха мъртъв в Истанбул създателя на „Белите каски“

Тялото на основателя на организацията „Белите каски“, бившият британски военен Джеймс Льо Мезюрие, е открито в понеделник на една от улиците в Истанбул, съобщи турския телевизионен канал NTV.

Тялото e открито в квартал Бейоглу от местни жители, които са се отправяли към близка джамия за молитва. Извършен е оглед, при който е било установена самоличността на починалия. Уточнява се, че при тялото не са открити документи.

Полицията разпита вдовицата на Льо Мезюрие, с която той е живеел в Истанбул.

CNN съобщава, че по лицето и тялото на Льо Мезюрие са намерени прорези, констатирани са и фрактури на крайниците. Към момента разследването се придържа към версията, че смъртта е настъпила в резултат на падане от голяма височина, от прозорец или от балкона на апартамента му.

Само преди ден Русия обяви Льо Мезюрие за "бивш агент" на британското разузнаване МИ6 "с връзки в терористични организации".

Организацията „Бели каски" (официалното й име е „Сирийска гражданска защита") е създадена в Сирия през 2014 г. Тя стана известна с публикуването в интернет на снимки и видеа за предполагаеми химически атаки на правителството на президента Башар Асад. В същото време организацията беше многократно обвинена за „постановки“ на представяните от нея материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа