Откриха новия граничен пункт с Румъния - Крушари-Добромир (СНИМКИ)

Директорът на ГД „Гранична полиция“ откри новия граничен пункт между двете страни, 12 по ред.

"ГКПП Крушари-Добромир изцяло е оборудван съобразно изискванията на Шенгенския граничен кодекс. Неговото функциониране ще бъде благоприятстващ фактор за развитието на областните и общинските центрове от двете страни на границата и за свързаността на нашите два народа", каза главен комисар Кичиков.

На официалното откриване присъстваха членове на ръководството на румънската гранична полиция, директорът на РДГП Русе комисар Димитър Чорбаджиев, представители на местните власти на България и Румъния, съобщават от МВР.

ГКПП Крушари-Добромир е шосеен пункт, открит за международен трафик на границата на България с Румъния. Той се намира на румънска територия. Граничният контрол се осъществява на едно спиране.

Съгласно Споразумението между правителствата на Република България и Република Румъния за откриването на нови гранично контролно-пропускателни пунктове по държавната граница между двете държави, предвиденото работното време на ГКПП Крушари-Добромир е от 8 до 20 часа, с ограничение на транспортните средства до 3.5 тона. През този пункт не е разрешено транспортиране на опасни товари, живи животни и продукти, определени за фито-санитарен контрол.

Пунктът за съвместен контрол разполага с трасета за извършване на проверки в две посоки – вход и изход от страната, кабини, вътрешни помещения, техническо и IT оборудване. Персоналът е осигурен от структурите на граничните полиции на двете страни.

Функционирането на този граничен пункт улесняване мобилността на стоки и хора. Създадените благоприятни условия за развитие на транспортната инфраструктура в трансграничната зона са резултат от изпълнението на проекта „Трансграничен път Добромир-Крушари – код MIS ETC 588, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния - България 2007-2013“. През октомври миналата година на съвместно заседание на правителствата на Румъния и България, в присъствието на премиерите на двете страни, официално беше открит ГКПП Липница-Кайнарджа на румънска територия, който също е с работно време 8 - 20 часа, в режим на международен трафик на транспортни средства до 3,5 тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България