Откриха нов музей на Шуменската крепост

Нов музей беше открит в историко-археологическия резерват "Шуменска крепост" над Шумен в четвъртък. Експозицията е от уникални находки, които разказват за живота на крепостта от древността до XV век. Витрините в двете експозиционни зали са пълни с артефакти от халколита, тракийския период, желязната епоха, античността, ранна Византия и най-вече от Средновековито, когато е най-силният перод от развитието на града, разказа уредникът гл.ас. д-р Гергана Илиева. 60% от това, което ще видят посетителите, е непоказвано до момента, било е във фондохранилища. До подреждането във витрините стои огромният труд на реставратора Нина Диянова, нумизматът доц.Женя Жекова и завеждащият "Средновековна археология" Тихомир Тихов.

120 монети заемат централно място в експозицията. На крепостта е имало и шуменска монетарница по времето на Цар Иван Александър.

Гостите на Шумен могат да се докоснат и до първия надпис от XIV век върху камък, където се споменава името Шумен - т.нар. Шишманов надпис на цар Иван Шишман, открит през 1966 г. от главния проучвател на крепостта Вера Антонова. "На нея дължим всичко, всички археологически доказателства за това колко значим обект е Шуменската крепост", каза при откриването Тихов и припомни, че 30 г. от живота си тя отдава на проучването на крепостта. Шуменските историци са подредили и една витрина с нейни вещи - пишеща машина, очила, снимки, подарени от сина й проф. Антон Антонов. "От днес Шумен и България са по-богати. Огромни благодарности за почитта към моята майка", каза професорът. В петък се навършват 102 г. от рождението й.

Гост на откриването на музея беше кметът на Шумен Любомир Христов, който поздрави Регионалния исторически музей за предизвикателството да превърнат една стара сграда в нов музей. Постройката бивша хижа, после и заведение е трябвало да бъде ремонтирана със средства по проекта "Оттука започва България", но след приключилия ремонт по време на бившето кметско ръководство, се наложило музеят да вложи още над 50 000 лв.

Повече от 17 300 посетители е привлякла Шуменска крепост през м.г. Сега тя става единствената крепост с музей в Североизтока и се очаква още по-голям туристически интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България