Откриха обновената сграда на килийното училище към църквата „Св. Георги” в Горна Оряховица

С водосвет за здраве и благоденствие бе открита сградата на обновеното първо килийно училище към църквата „Свети Георги” в Горна Оряховица. Службата бе водена от предстоятеля на храма отец Тодор. На тържественото откриване присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Килийното училище пази спомени за някои от най-важните исторически събития от обществения живот на Горна Оряховица. Историята разказва, че към храма „Св. Георги” през 1822 г. отваря врати първото килийно училище в града. Създадено е от отец Зотик – монах, който идва от Атон в Преображенския манастир и разнася просвещението в целия регион. Половин век по-късно тук е създадено начално мъжко училище, което е огнище на революцията. Преподаватели са Атанас Бендерев, Георги Бошнаков, Петър Василев – все дейци на готвеното въстание в средата на 70-те години на XIX век. В тази сграда Вичо Грънчаров и Радко Радославов учредяват и първото читалище в града. „Народен олтар“ му казват те и го наричат „Напредък”, за да води оряховчани напред. Тук са играни първите пиеси. В килийното училище се е отбивал и Левски. В двора на църквата по-късно Георги Измирлиев учи младите си последователи да стрелят. Тук се настанява и ръководството на Първи революционен окръг, подготвящо Априлското въстание.

Сградата представлява едноетажна паянтова постройка с обемно-пространствена композиция, присъща за изгражданите в този период църковни килии в дворовете на църквите. Изминали са близо два века от построяването й. Атмосферните условия и влошеното състояние на покрива оказват негативно влияние и върху кирпичените стени с паянтова конструкция, които се овлажняват и постепенно започват да се рушат. С цел преустановяване на течовете и спиране разрухата на цялото килийното училище, възниква необходимостта от укрепване на сградата и неотложни ремонтно-възстановителни работи. По молба на църковното настоятелство през 2013 г. е изготвен проект и е депозирано искане за финансиране от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

През 2018г. Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпуска 166 844лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избрана фирмата „Раховец архитектура и строителство” ЕООД, гр. Велико Търново. Извършените строително-ремонтни дейности на стойност 154 931лв.Те включват възстановяване на покривната, стенната и подовата конструкции; изграждане на отводнителна система за отвеждане на повърхностните води; реставриране на прозорци и врати и др.

Тук на малко като площ място е събрана много голяма част от историята и културата на Горна Оряховица. Идеята на общинското ръководство, заедно с Историческия музей е да възродим това място и то да е свидно за поколенията горнооряховчани, които идват след нас. Нека те да знаят от къде е тръгнало просвещението в нашия град, защото образованието е най-вайжно за просперитета на нацията, каза при откриването кметът инж. Добромир Добрев.

Градоначалникът благодари на всички, които по един или друг начин са били съпричастни към обновяване на сградата на килийното училище. Храмът „Св. Георги“, в чийто двор се намира то е бил важно средище на просветно, културно и революционно развитие в града през Възраждането. Църквата е построена в края на XVI век, под името „Свети Димитрий Солунски“, а по-късно през ХІХ в. приема името на християнския светец, мъченик „Св. Георгий Победоносец“. Това наименование е оставено и през 1927 г., когато е построен сегашния храм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България