Откриха останки от гигантски щраус и носорог колкото слон в древна пещера в Крим

Кадър от YouTube

Учени откриха в кримската пещера Таврида 20 вида древни бозайници и шест вида птици, заяви изследовател в Зоологическия музей на името на „М. И. Глопенко“ от Кримския федерален университет Дмитрий Старцев“, съобщи РИА Новости

Според неговите сведения учените работят върху материали, добити в първите месеци след откриването на пещерата миналата година. Систематично разкопки все още не са извършвани поради изграждането на федерална магистрала в тази област.

“Сред откритията е гигантски щраус, камила – един и половина пъти по-висока от съвременните, като и елсмотерий – огромен носорог с висок рог на челото. Този носорог е почти с размер на слон. Достига 2,5 метра височина, дълъг е 5 метра и тежи 4 до 5 тона, ”заяви пред журналисти Старцев.

По неговите думи в пещерата живеели хищници от различни видове, като гигантска хиена, саблезъби котки, вълци, лисици и мечки. Там по различно време, а може би и успоредно, е имало бърлога на различни хищници. Натрупването на останки свидетелства за тяхната дейност. Повечето от костите са нагризани, надраскани, няма цели скелети, всички са хранителни отпадъци“, казва Старцев.

Учените предполагат, че възрастта на останките е около 1,5-2 милиона години.

“Най-древните открития на пещерната фауна, които досега са били забелязани на територията на Руската федерация, не са по-стари от 600 000 години, а тук имаме около три пъти по-голяма възраст. Пещерата е формирана преди 5-7 милиона години”, казва ученият.

Карстова кухина – пещера с дължина повече от километър е открита в Белогорския район на Крим близо до село Зуя по време на строителството на Тавридската магистрала. Спелеолозите открили в пещерата останките от древни хищници и други животни. В пещерата бяха организирани сложни експедиции, в които участваха специалисти от различни области – спелеолози, палеонтолози, археолози, палеоботаници и специалисти по радиоизотопно датиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука