Откриха официално новата академична 2017-2018 година в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства студентите с „Добре дошли у дома!“

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим откриха новата академична година във висшето учебно заведение. Церемонията по традиция започна с полагане на цветя пред паметника на патрона на университета в Благоевград- Неофит Рилски.

Сред официалните гости на събитието бяха още депутатите Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Николай Бошкилов, Тома Томов, заместник- областният управител Антоанета Янчева, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник- министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, председателят на Окръжен съд- Благоевград Катя Бельова, председателят на Районен съд- Благоевград Вера Коева, Мария Тодорова, председател на Административен съд – Благоевград, Елица Калпачка, заместник- районен прокурор на Районна прокуратура- Благоевград, Петър Узунов, съдия в Окръжен съд, старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР- Благоевград, комисар Димитър Кръстев,заместник- директор на Областна дирекция на МВР, полковник Красимир Кръстев- командир на бригадно командване- Благоевград, гл. инспектор Юлиян Петров, началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", представители на културни институции и академичната общност, студенти и граждани.

С думите „Добре дошли в Благоевград! Добре дошли у дома!“, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства стотиците студенти, които от днес започват новата академична година в Югозападен университет „Неофит Рилски“. „За мен винаги е удоволствие да участвам в церемонията по повод откриването на новата учебна година. Общината и университетът са тясно и неразривно свързани. Каузата ни е обща- качествено образование, млади, ерудирани хора, добри специалисти и заедно да създаваме условия, за да може те да се реализират тук. Това е нашата задача и вярвам, че ще успеем. Скъпи студенти, една част от Вас са тук за поредна година, други за първи път ще престъпят прага, но всеки от Вас е различен, всеки има своите планове за бъдещето, своя философия, своя гледна точка за живота, но едно е общото, което Ви обединява и това е изборът. Изборът да завършите образование в един от най- престижните университети в България- ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Ви поздравявам за този избор. Стотици са успешните хора, които са завършили в това учебно заведение. Те са гордост и за университета, и за града и може да последвате техния пример. Винаги помнете и бъдете признателни както на родителите, така и на преподавателите, защото те са част от Вашия успех. Получавайки образование, получавате и възможност. Възможност да промените и себе си, и света около Вас. Ако повярвате, то ще се случи“, каза д-р Атанас Камбитов и припомни притчата за ученика, който попитал своя учител колко дълго трябва да се чака, за да се промени светът към по- добро, а учителят му отговорил, че ако се чака, това ще отнеме много дълго време. „Затова смело напред и на добър час!“, пожела на студентите кметът д-р Атанас Камбитов.

Преподавателите, студентите и техните родители, бяха поздравени и от ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

След тържествените слова тримата връчиха и студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал в учебното заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони