Откриха паметна плоча на големия маринист Георги Велчев

Паметна плоча по повод 125 г. от рождението на големия художник – маринист Георги Велчев бе открита във вторник от кмета на Варна Иван Портних и Пламена Димитрова – Рачева – директор на Градската художествена галерия „Борис Велчев“. Барелефът, дело на скулптора проф. Пламен Братанов, е поставен на фасадата на къщата-музей на Георги Велчев. Плочата е част от инициативата на Община Варна за възраждане на паметта за именитите варненци.

По повод годишнината на твореца в Градската художествена галерия ще бъде открита ретроспективна изложба с непоказвани досега творби на художника.

Георги Велчев /1891 - 1955/ - е новатор в българското изкуство от 20 - те години на ХХ век и един от най-големите майстори на морския пейзаж в класическата ни живопис. Музеят съществува от 1961 г., когато родната му къща е дарена на Варна от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. Той разполага с пет изложбени салона с обща площ 100 кв.м. и фонд от 239 творби. През 2008 г. музеят става филиал на Художествената галерия „Борис Георгиев“. В момента се подготвя проект за развитие на ателиетата в двора на къщата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони