Откриха паметна плоча на екзарх Антим I във Варна

Паметна плоча на първия български екзарх Антим I беше открита днес във Варна на едноименната улица.  Инициаторите са от тракийската организация "Георги Кондолов", а авторът е  Пламен Аврамов.

"Вярвам, че с реализирането на проекти от програмата ни за възраждане на културно-историческото наследство, работим за съхраняване на национално-историческата ни памет", каза кметът Иван Портних. Поздравление по повод събитието отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а Кольо Хубенов, уредник на Музея на възраждането разказа накратко за живота и делото на Антим I.

Атанас Михайлов Чалъков - Антим I е избран за първи български екзарх през 1872 година. През целия си живот той развива активна дейност за укрепване на Българската екзархия и за културно-просветното израстване на българския народ. След потушаването на Априлското въстание той е работил активно по запознаването на чуждата дипломация с последиците за българското население от разгрома.

Заради патриотичната си дейност е свален от екзархийския престол от Османската власт и е заточен в Мала Азия. След освобождението си поема Видинската митрополия. Председател е на Първото Велико народно събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България